Gästrike Vatten

Hållbar vattenanvändning

En liten flicka i blommig baddräkt sitter längst ut på en solbelyst brygga. Hon håller sig fast i badstegen bredvid och tittar ner i vattnet som virvlar.

Det är bara vatten. Det allra viktigaste vi har

Vatten är en förutsättning för allt liv, världens viktigaste livsmedel och en av våra stora klimatutmaningar. Ändå tar vi det för givet. Genom att till exempel stänga av kranen under tandborstningen, fylla tvättmaskinen och ta en dusch istället för ett bad kan vi alla spara massor av vatten – vår allra viktigaste naturresurs.

Använd vattnet smart

Det finns många sätt att använda vattnet på ett mer hållbart sätt. Nedan har vi listat några saker som du kan göra i din vardag.

Stäng av kranen när du borstar tänderna eller rakar dig.

Duscha istället för att bada så sparar du mycket vatten. Ett fyllt badkar rymmer ungefär 150 liter. En dusch på tre minuter drar bara 36 liter.

Stäng av duschen när du tvålar in dig och masserar in schampo och balsam.

Tappa upp vatten i en balja eller i diskhon när du diskar, sköljer grönsaker och skalar potatis. Att låta kranen rinna förbrukar många liter vatten i onödan.

Fyll disk- och tvättmaskiner helt innan du kör dem. Använd vattensnåla program.

Kolla kranen och byt packning om den läcker. En droppande kran kan förbruka 55 liter vatten varje dygn.

Ha en kanna vatten i kylen så slipper du spola i kranen tills vattnet blir kallt. Genom att alltid ha en kanna vatten i kylen så har du alltid tillgång till kallt, gott kranvatten.

Samla upp sköljvatten från när du sköljer grönsaker eller frukt och använd till bevattning.

Spola toaletten med snålspolning.

Samla regnvatten i tunnor, dammar eller andra kärl och vattna dina växter med. Växter föredrar det kalkfattiga regnvattnet framför kranvatten. Om du ändå behöver använda dricksvatten till bevattning, använd vattenkanna så hamnar vattnet där det ska. En vattenspridare gör av med nästan åtta liter vatten varje minut.

Fundera på om du kan fylla din pool med annat vatten än dricksvatten, kan du fylla den med till exempel sjövatten istället? Om du fyller poolen med dricksvatten fyll den endast en gång, och håll vattnet rent med hjälp av en reningspump och klor så kan du bada i samma vatten länge.

Tack för att du använder vattnet smart. Varje droppe räknas.

Regn rinner genom stuprör ned i en vattentunna.
En hand håller i en tandborste, bakom en avstängd vattenkran.

I genomsnitt använder varje person i Sverige 140 liter vatten per dygn.

 • 10 liter för dryck och mat
 • 30 liter för toalettspolning
 • 15 liter för disk
 • 15 liter för tvätt
 • 60 liter för personlig hygien
 • 10 liter för övrig användning

 • Om något i trädgården behöver vattnas gör det under tidig morgon, på kvällen eller nattetid. Undvik att vattna när det är som varmast, då avdunstar det mesta av vattnet.
 • Använd täckodling. Det hjälper till att minska markens vattenavdunstning.
 • Placera krukor med känsliga växter på skuggiga platser under soliga dagar.
 • Samla upp regnvattnet i tunnor eller dammar, och använd det för bevattning. De flesta växter föredrar kalkfattigt regnvatten före kranvatten.
 • Anlägg inte nya gräsmattor och plantera inte nya häckar under våren och sommaren. Gör det hellre på hösten, det vill säga i september och framåt.
 • Undvik att vattna gräsmattan. En gräsmatta som torkar ut klarar långvarig torka och återhämtar sig snabbt vid nederbörd då gräs har ett kraftigt rotsystem.
Ett bord med planteringsredskap står framför ett prunkande växthus.
Pojke vattnar pallkragar med vattenkanna på kvällen.

Hur mycket kan jag spara?

 • 6 liter vatten rinner det ut genom kranen varje minut! Om en familj på fyra personer stänger av kranen medan de borstar sina tänder sparar de tillsammans 100 liter vatten på en dag.
 • Diska och tvätta med fulla maskiner. Diskmaskinen drar tio liter per disk och tvättmaskinen behöver 50 liter för varje tvätt.
 • 60 liter sparar du om du duschar fem minuter kortare och stänger av vattnet medan du tvålar in dig.
 • 55 liter per dygn går det åt om du har en droppande kran, det blir mer än 100 badkar per år.
 • Vattenspridare gör av med 150 liter vatten på 20 minuter.
En kvinna skruvar åt en droppande kökskran.

Vattnet från en droppande kran motsvarar 11 fyllda badkar på en månad. Foto: Johan Bävman

""
""

Senast ändrad:

Relaterat innehåll

""

Avgifta vårt avlopp!

Våra reningsverk kan inte ta hand om läkemedel och kemikalier. De hamnar istället i närliggande hav, sjöar och vattendrag, där de påverkar miljö och djur.