Gästrike Vatten

Filteranläggning i Gävle

En ny unik kombination av membranfilteranläggning och infiltration ger oss mer vatten.

Anläggningen renar Gavleåns vatten som sen infiltreras ner genom rullstensåsen och blir grundvatten. Så genom att vattna Gävle-Valboåsen med renat åvatten från Gavleån ökar vi mängden grundvatten. Genom vår anläggning får vi mer vatten så att Gävle kan växa. På sikt kommer vi också att höja kvaliteten på ditt dricksvatten.

Illustration av anläggningen som pumpar upp och renar vatten från Gavleån som s

Ytvatten från Gavleån pumpas upp och renas. Efter rening vattnas Gävle-Valboåsen med vattnet som infiltreras ner genom rullstensåsen och blir till grundvatten.

Kombinationen att infiltrera membranfiltrerat ytvatten för att skapa nytt grundvatten förekommer inte i Sverige tidigare, eller kanske inte i hela världen. Anläggningen har varit i drift sedan 2015 och fyller sedan dess på mängden grundvatten i Gävle-Valboåsen.

Fyra månader till din kran hemma i köket

Vi pumpar upp vatten från Gavleån, renar det och vattnar sedan åsen med upp till 100 liter/sekund. Om vi hade fyllt ett badkar så hade det tagit 3 sekunder. I snitt använder Gävle 270 liter vatten per sekund. Grundvatten rör sig ofta sakta i marken och det kommer att ta upp till fyra månader från att vi vattnat åsen tills vattnet når din kran hemma i köket.

På sikt räknar vi med att få ett mjukare och mindre kalkrikt vatten i Gävle eftersom vattnet som vi infiltrerar är mjukare än grundvattnet.

Kom och besök vår filteranläggning

Vi bjuder in dig som arbetar i VA-branschen till vår membranfilteranläggning.
Vi vill dela med oss av våra erfarenheter. Nu har du möjlighet att komma till oss på ett studiebesök för att titta närmare på anläggningen, se tekniken, diskutera projektet och ställa dina frågor.

Vill du besöka vår anläggning?
Anmäl ditt intresse eller kontakta oss om du har frågor.
info@gastrikevatten.se eller 020-37 93 00

Senast ändrad:

Relaterat innehåll

""

Bakgrund och tekniken

Här kan du läsa mer om bakgrunden till filteranläggningen och mer tekniskt information.