Program "VA-utveckling östra Östhammar"
I juni 2022 tog kommunfullmäktige beslut om att knyta ihop VA-anläggningarna i de östra delarna av Östhammars kommun. Det blev starten på ett större utvecklingsprogram med målet att säkra VA-försörjningen och öka kapaciteten i östra Östhammar.
Varför?
De östra delarna av Östhammars kommun har goda möjligheter att utvecklas, och det finns gott om plats för nya bostäder och verksamheter. Men den kommunala VA-försörjningen i området är i dagsläget mycket ansträngd. Många fastigheter, både permanentbostäder och fritidsbostäder, har enskilda VA-lösningar.
Kapaciteten behöver ökas och vi behöver skapa en tryggare VA-försörjning för att:
- Säkra leveransen av dricksvatten med bra kvalitet, i många år framöver
- Göra kommunalt VA tillgängligt för fler permanent- och fritidsboende
- Öka kapaciteten att rena en större mängd avloppsvatten, samtidigt som vi bidrar till bättre vattenkvalitet i Östhammarsfjärden
- Möjliggöra för hela den östra delen av kommunen att växa och utvecklas
VA-utveckling i flera steg
Den första delen av programmet innebär att vi:
- Säkerställer mer vatten i östra Östhammar. Det gör vi dels genom att nyttja befintliga vattentäkter smartare, dels genom att komplettera dem med ett nytt vattenverk. Det nya vattenverket kommer troligen att byggas som ett avsaltningsverk, där havsvatten används som råvatten.
- Bygger ut Öregrunds avloppsreningsverk. Då ökar kapaciteten och vi kan rena avloppsvatten (spillvatten) från hela den östra delen av kommunen.
- Bygger ett överföringssystem mellan Östhammar och Öregrund. Med ledningar för dricksvatten och avloppsvatten mellan dessa två orter kan vi använda hela VA-systemet mer effektivt.
När denna första del av programmet är klar kan vi börja ansluta nya omvandlingsområden (befintliga områden) och exploateringsområden (nybyggda områden) till kommunalt VA. Planen för hur detta ska ske ingår som en del av den kommande vattentjänstplanen för kommunen. Planen var ute på samråd under hösten 2024, och det var då möjligt för allmänheten att komma med synpunkter. Efter samråd och granskning, då kommunen redovisar hur de synpunkter som kom in under samrådet har beaktats, kommer planen att fastställas av kommunfullmäktige.
Förslaget till plan för utbyggnad av kommunalt VA bygger på att de östra delarna av Östhammars kommun ska anslutas i flera steg som beskrivs nedan.
- Fokus Östhammar del 1: Innefattar flera exploateringsområden samt ett mindre omvandlingsområde i Östhammars tätort. Möjlig anslutning med start 2031-2032.
- Fokus Öregrund: Innefattar flera omvandlingsområden mellan Östhammar och Öregrund. Möjlig anslutning med start 2033-2034.
- Fokus Östhammar del 2: Ger möjlighet att planera för ytterligare exploaterings- och/eller omvandlingsområden norr eller söder om Östhammars tätort. Möjlig anslutning med start 2036-2037.
- Fokus kusten/Stenskär: Innefattar flera omvandlingsområden mellan Öregrund och Stenskär. Möjlig anslutning med start 2039-2040.
Det tar lång tid att genomföra ett VA-utvecklingsprogram av den här omfattningen. Men de positiva effekterna kommer att börja märkas steg för steg vartefter de olika delarna kommer på plats. Och när allt är klart har Östhammar en ändamålsenlig och långsiktigt hållbar VA-försörjning, som ger goda förutsättningar för hela den östra delen av kommunen att expandera och utvecklas in i framtiden.
Frågor och svar: Allmänt om programmet
Varför görs den här satsningen, och vem har bestämt att den ska göras?
I juni 2022 tog kommunfullmäktige i Östhammar beslut om att knyta ihop VA-anläggningarna i de östra delarna av kommunen. Syftet är säkra VA-försörjningen och öka kapaciteten. Detta beslut markerar starten på en utvecklingsresa där Gästrike Vatten och Östhammars Kommun samarbetar för att skapa förutsättningar för en god samhällsutveckling i östra Östhammar.
Vilka långsiktiga effekter förväntas satsningen ha på Östhammar, vad är visionen?
Programmets vision är att möjliggöra den önskade utvecklingen enligt översiktsplanen för de östra delarna av Östhammars kommun. Detta innebär att tillhandahålla rätt VA-kapacitet med hänsyn tagen till tillväxt, kvalitet och kostnadseffektivitet.
Vilka problem eller utmaningar ska programmet lösa?
Tätorterna Östhammar och Öregrund med omnejd har goda möjligheter att utvecklas och det finns gott om plats här för nya bostäder och verksamheter.
Kommunen har identifierat flera områden där man önskar etablera nya områden för både bostäder och industrier samt områden där man önskar förtäta befintlig bebyggelse. Flera av dessa detaljplaneprocesser har dock stoppats eller pausats på grund av bristande vatten- och avloppskapacitet.
Många fastigheter i den här delen av kommunen, såväl permanentboende som fritidsboende, har i dag enskild VA-lösning. För att kunna ansluta områden med behov av kommunalt VA behöver kapaciteten utökas.
Programmet ska skapa förutsättningar för en långsiktig och hållbar dricksvattenförsörjning. Det ska också säkra avloppskapaciteten så att den möter kommunens förväntade tillväxt samt krav på miljö och hälsa. På sikt ska programmet ge Östhammars kommun ökade möjlighet till tillväxt genom nya exploateringsområden och förtätningar, tack vare en utökad VA-kapacitet.
Varför kallas detta för ett ”program” och inte ett projekt?
Program brukar man kalla en utvecklingsinsats som är så pass stor och komplex att den innefattar flera olika projekt som hänger ihop och påverkar varandra. I programmet ”VA-utveckling östra Östhammar” ingår tre olika projekt:
- Mer vatten i östra Östhammar,
- Utbyggnad av Öregrunds avloppsreningsverk samt
- Nytt överföringssystem Östhammar – Öregrund.
Dessa tre projekt hänger tydligt samman och behöver därför drivas framåt gemensamt och koordineras med varandra i ett program.
Hur långt har arbetet med programmet kommit?
Hösten 2024 befinner sig hela programmet i en tidig fas där vi framför allt arbetar med olika analyser och utredningar. Det innebär att vi gör en rad undersökningar och studier för att förbereda oss inför kommande anläggnings- och byggprojekt.
Vad kommer programmet att kosta och hur finansieras det?
Enligt kommunfullmäktiges beslut ligger budgetramen för hela programmet på 800 - 1 000 miljoner kronor. Vi arbetar nu med att se över fördelningen av kostnaderna dels mellan de tre ingående projekten och dels över tid.
VA-utvecklingen i östra Östhammar finansieras på tre olika sätt:
- De fastigheter som kommer att kunna nyanslutas till kommunalt VA, tack vare den ökade kapaciteten för både dricksvatten och avloppshantering, bidrar via anslutningsavgifter.
- Hela VA-kollektivet, det vill säga alla som har och får kommunalt VA, bidrar via sina brukningsavgifter.
- Samtliga invånare bidrar via ett så kallat driftsbidrag som finansieras via skattsedeln.
Storleken på såväl anslutnings- och brukningsavgifter som driftsbidrag beslutas årligen av kommunfullmäktige.
Frågor och svar: Mer vatten i östra Östhammar
Varför behövs det mer dricksvatten i den östra delen av Östhammars kommun?
Tillgången på dricksvatten är generellt sett mycket begränsad i Östhammars kommun och störst är utmaningarna i den östra delen. Både i Östhammar och i Öregrund har det tidvis varit problem med vattenkvaliteten. Det har också varit problem med tillgången på vatten, framför allt på somrarna, vilket har lett till återkommande uppmaningar om att spara på vattnet.
Vi behöver därför hitta nya källor till dricksvatten i denna del av kommunen.
Går det inte att lösa problemet genom att bli mer sparsamma med vattnet?
Möjligheten att använda olika vattenbesparande tekniker är något som vi ser som mycket intressant, inte bara i de nu aktuella projekten utan inom VA generellt sett framöver. Detta kan absolut vara något att titta på i planeringen av framtida exploateringsområden när processen har kommer så långt. Men även om man med hjälp av vattensparande teknik kan minska belastningen på VA-systemet något så kvarstår den stora utmaningen i den östra delen av Östhammars kommun: att få fram tillräckligt med råvatten för att kunna producera dricksvatten av god kvalitet till alla invånare.
Varifrån kommer dricksvattnet i östra Östhammar idag?
Inom Östhammars kommun finns det dessvärre inga stora sjöar som kan fungera som vattentäkter, och i den östra delen av kommunen tas allt vatten upp från grundvattenmagasin i Börstilsåsen. Detta råvatten renas till dricksvatten i två vattenverk, ett i Östhammar och ett i Öregrund. Från Öregrund går en överföringsledning till Gräsö, där ett fåtal fastigheter är anslutna, men det är det enda området utanför tätorten som är anslutet till dricksvattennätet. Övriga fastigheter ordnar sitt vatten själva till exempel via egna brunnar.
Kan man inte få ut mer ifrån de befintliga vattentäkterna?
De studier vi har gjort hittills visar att det inte går att få ut tillräckligt mycket från de befintliga vattentäkterna för att täcka behoven långsiktigt.
Så hur ska det framtida dricksvattenbehovet täckas, varifrån ska vattnet komma?
Dels vill vi fortsätta att ta upp grundvatten från Börstilsåsen, men i mindre mängder än i dag för att säkerställa kvaliteten. Dels planerar vi för ett nytt vattenverk där råvattnet ska komma från havet utanför Öregrund. Vårt förslag är alltså att det nya vattenverket ska bli ett avsaltningsverk.
Finns det några andra avsaltningsverk i Sverige? I så fall, hur fungerar de?
Det finns många mindre och mellanstora anläggningar som försörjer exempelvis bostadshus, restauranger och industrier med eget avsaltat dricksvatten. Större avsaltningsverk finns i dagsläget på Öland och Gotland. Erfarenheterna från dem visar att det är fullt möjligt att rena havsvatten till dricksvatten med god kvalitet, även i stor skala.
Var i Öregrund ska det nya vattenverket/avsaltningsverket placeras?
Vi undersöker flera placeringar, bland annat bredvid avloppsreningsverket på Kärrdalsvägen. Våra pågående utredningar pekar mot att detta sannolikt är det mest fördelaktiga alternativet. Det har visat sig att det kan finnas fördelar med att lägga de båda anläggningarna bredvid varandra, både under byggperioden och senare när verksamheten löper på som vanligt.
Är det verkligen klokt att lägga ett vattenverk bredvid avloppsreningen, tänk om dricksvattnet blir kontaminerat?
Vi kontrollerar vattenkvaliteten noggrant på alla våra vattenverk och har ordentliga larmsystem för att upptäcka eventuella föroreningar. Detta gäller oavsett var verken är placerade och vad de har för grannar.
Frågor och svar: Utbyggt avloppsreningsverk i Öregrund
Varför måste reningsverket i Öregrund byggas ut?
Kapaciteten för att rena avloppsvatten i de östra delarna av Östhammars kommun räcker nätt och jämnt till för de hushåll och verksamheter som är anslutna till kommunalt VA i dag. Men för att kunna ge bygglov till nybyggen behöver kapaciteten öka. Likaså behövs det ökad kapacitet för att kunna ansluta områden som i dag har enskilda avlopp, men som av miljö- och hälsoskäl bedöms behöva kommunalt VA.
Var ska det utbyggda reningsverket ligga?
Vi planerar för att bygga ut på samma ställe där reningsverket ligger i dag, det vill säga på Kärrdalsvägen i södra delen av Öregrund.
Kan man inte bygga ut på något annat ställe istället?
Vi har undersökt detta och kommit fram till att det bästa alternativet är att bygga ut det befintliga reningsverket i Öregrund. Det finns ett reningsverk i Östhammar också, vid Krutudden, men det har nått sin maxkapacitet. Det skulle vara mycket svårt att få miljötillstånd för att bygga ut reningsverket där och därmed öka utsläppen till Östhammarsfjärden.
Hur långt har planeringen för det utbyggda reningsverket kommit?
Gästrike Vatten har skickat in en begäran till Östhammars Kommun om att de ska ändra sin detaljplan i Öregrund, för att möjliggöra den kommande utbyggnaden. I väntan på att detaljplanen ska ändras förbereder vi oss för att söka ett nytt miljötillstånd, och för att ta fram ritningar till ett större reningsverk.
På vilket sätt kommer vattnet att renas i det utbyggda reningsverket?
Det om- och utbyggda reningsverket i Öregrund planeras få mekanisk rening, en förbehandling, biologisk rening och kemisk rening. Vi planerar också att förse reningsverket med så kallad högflödesrening, för att bättre kunna hantera framtida skyfall.
Vilken kapacitet kommer det utbyggda reningsverket att ha?
Diskussionen om dessa så kallade ”målnivåer” pågår i dialog mellan Östhammars Kommun och Gästrike Vatten nu under hösten 2024, och kommer att komma upp för beslut i kommunstyrelsen. Vi kommer att basera den kommande ansökan om miljötillstånd på det antal invånare som Östhammars Kommun bedömer är rimligt att planera för, från och med nu och framåt. I dessa siffror tar kommunen höjd för förväntad framtida befolkningsutveckling.
Kommer det bli lättare att få bygglov för nybyggen i Östhammar och Öregrund när reningsverket har byggts ut?
Ja, det är tanken. I dag medger VA-situationen framför allt bygglov för enstaka småhus, det vill säga fastigheter för bostadsändamål, i Östhammar och Öregrund. När hela programmet ”VA-utveckling östra Östhammar” är genomfört kommer det bli lättare att få bygglov även för flerfamiljshus och för fastigheter med annat syfte än bostad, som exempelvis verksamhetslokaler och industrier.
Frågor och svar: Överföringsledningar mellan Östhammar och Öregrund
Varför hålla på och transportera vatten så här långa sträckor, är det inte bättre att ha både vattenverk och reningsverk på båda ställena?
När det gäller dricksvattenförsörjningen så är det stora problemet i den östra delen av Östhammars kommun inte var vattenverken ska ligga utan var vattnet ska komma ifrån. Den lösning vi arbetar för är att dels fortsätta att ta upp grundvatten från Börstilsåsen men också att börja ta upp havsvatten från Öregrundsgrepen. Då behöver vi ledningar som transporterar dricksvatten från Öregrund till Östhammar.
När det gäller avloppsvatten behövs det en ökad kapacitet i de östra delarna av kommunen dels för att kunna ge bygglov till nybyggen och dels för att kunna ansluta områden som i dag har enskilda avlopp, men som av miljö- och hälsoskäl bedöms behöva kommunalt VA. Det befintliga reningsverket vid Krutudden i Östhammar har nått sin maxkapacitet och därför planerar vi att istället bygga ut reningsverket i Öregrund. Då behöver vi ledningar som transporterar avloppsvatten från Östhammar till Öregrund.
Hur kommer ledningarna att gå?
Den exakta dragningen är inte fastställd ännu men i princip kommer ledningarna att gå längs med den inre vägen mellan Östhammar och Öregrund på större delen av sträckan. För den del som korsar Östhammarsfjärden kommer ledningarna att läggas på botten.
Jag har hört att ledningarna ska läggas ovanpå marken istället för att gräva ner dem som man brukar, stämmer det?
Ja, vi planerar att lägga ledningarna på ett grundare djup än man traditionellt gör med den här typen av ledningar, och sedan lägga en uppbyggnadsvall ovanpå som isolering. Anledningen är att marken mellan Östhammar och Öregrund till stora delar består av berg med ett ganska tunt jordlager ovanpå. Lösningen med uppbyggnadsvallen minskar mängden nödvändig sprängning och schaktning vilket innebär mindre miljöpåverkan, snabbare genomförande samt en lägre kostnad.
Hur kommer marken att se ut när överföringsledningarna är klara?
Vi kommer att lägga ledningarna på plats, bygga upp en jordvall ovanpå och avsluta med att grusa vallen på toppen.
På sidan Samråd om vattentjänstplan för Östhammars kommun hittar du fler frågor och svar, dels om vattentjänstplanen och dels om kommande utbyggnad av kommunalt VA i så kallade omvandlingsområden.
Vad händer just nu?
13 januari 2025
Nytt överföringssystem Östhammar - Öregrund
Den arkeologiska inventeringen som skulle ha startat i december (se nedan) har blivit uppskjuten. Planen nu är att genomföra den någon gång under våren när tillräckligt mycket snö har smält undan.
12 december 2024
Nytt överföringssystem Östhammar - Öregrund
Mellan den 16 och 20 december kommer du att kunna se arkeologer i gula jackor, som promenerar runt i markerna mellan Östhammar och Öregrund. De kommer från Arkeologgruppen, och deras uppdrag är att hjälpa oss inventera vilka eventuella fornlämningar som kan finnas längs med de tilltänkta överföringsledningarna för vatten och avlopp. Det är ännu inte bestämt exakt var ledningarna ska dras, och informationen från arkeologerna om var det möjligen kan finnas fornfynd är därför viktig för oss att få.
18 november 2024
Mer vatten i östra Östhammar
I Ågalma har vi borrat nya grundvattenrör, för att fortsätta undersöka storleken på vattenmagasinen i Börstilsåsen och vilken lagringskapacitet den har.
Vi arbetar också med ett förslag till framtida dricksvattenstrategi för Östhammars Kommun, alltså vilka vattentäkter som ska användas i det korta och långa perspektivet.
Utbyggnad av Öregrunds avloppsreningsverk
Östhammars Kommun har godkänt vår begäran om att utöka området som berörs av den ändrade detaljplanen, när det befintliga reningsverket på Kärrdalsvägen ska byggas ut.
En naturvärdesinventering är gjord på området runt det befintliga reningsverket. En sådan inventering gör man för att se om det finns något i området som är viktigt för den biologiska mångfalden, och som vi måste ta hänsyn till när vi bygger ut.
Förfrågningsunderlaget på en systemhandling för det utbyggda avloppsreningsverket ligger nu ute. Det innebär att möjliga leverantörer kan ta del av underlaget och ta ställning till om de vill skicka in ett anbud. Det företag som skickar in det bästa anbudet kommer att få hjälpa oss sätta upp en systemhandling. Systemhandlingen kommer bland annat att visa planlösningen för det utbyggda reningsverket.
Nytt överföringssystem Östhammar - Öregrund
Fokus just nu ligger på att bli klara med vilken sträckning vi ska föreslå för ledningarna mellan Östhammar och Öregrund. Till grund för det kommande förslaget ligger dels de studier vi själva har gjort längs den tilltänkta sträckningen, dels synpunkter från de berörda fastighetsägarna.
I samband med detta har personal från vår samarbetspartner Svefa varit ute i några skogspartier mellan Östhammar och Öregrund och märkt ut ett antal träd med snitslar och färg. Markeringarna visar vilka delar av skogsområdet som skulle kunna bli berörda längre fram, när vi ska etablera ett arbetsområde för ledningsdragningen.
Äldre "Vad händer just nu?"
22 oktober 2024
Överföringsledningar Östhammar - Öregrund
I förra veckan höll vi ett dialogmöte med dem som äger fastigheter längs den planerade ledningsdragningen, för att prata om hur deras fastigheter kan komma att påverkas av överföringsledningarna. Mötet hölls i Östhammar torsdagen den 17 oktober samtidigt som vi hade öppet hus om ny vattentjänstplan för Östhammars kommun. Cirka 20 fastighetsägare deltog i mötet, där de bland annat kunde titta på detaljerade kartor för att se exakt hur ledningarna är tänkta att gå. Det fanns också möjlighet att prata med oss på Gästrike Vatten om hur processen kommer att se ut framöver när det gäller markåtkomst och avtalsskrivning.
7 oktober 2024
Överföringsledningar Östhammar - Öregrund
Under hösten har vi haft dialoger med dem som äger fastigheter längs den planerade ledningsdragningen, för att prata om hur deras fastigheter kan komma att påverkas av överföringsledningarna. Torsdagen den 17 oktober har vi också bjudit in samtliga dessa fastighetsägare till ett möte. Mötet hålls i Östhammar samtidigt som vi har öppet hus om ny vattentjänstplan för Östhammars kommun.
4 juli 2024
Den 9 juli kommer Joanna Wasshem, som håller i programmet ”VA-utveckling östra Östhammar”, att medverka i kommunens podcast Inblick Östhammar. Här kommer intervjun med Joanna att publiceras. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Mer vatten i östra Östhammar
Vi fortsätter att ta prover på vattenkvaliteten i Öregrundsgrepen. Informationen från provtagningarna behövs när vi ska utforma vårt nya vattenverk.
I Ågalma har en ny brunn tagits i bruk för att ta upp grundvatten.
Utbyggt avloppsreningsverk i Öregrund
Vi har nu hittat rätt samarbetspartner för att sätta upp ansökan om miljötillstånd. Arbetet med att hitta en samarbetspartner för projektets systemhandling fortsätter.
Sedan tidigare har vi skickat en begäran till kommunen om ändrad detaljplan kring det befintliga reningsverket på Kärrdalsvägen. (Detaljplanen måste ändras för att vi ska kunna bygga ut reningsverket.) Nu har vi gjort en ändring i vår begäran, där vi ökat storleken på det geografiska område som berörs. Det gör vi för att eventuellt kunna lägga det nya vattenverket bredvid reningsverket.
Överföringsledningar Östhammar - Öregrund
Vi har precis avslutat en så kallad naturvärdesinventering mellan tätorterna Östhammar och Öregrund. Det innebär att vi har fått veta vilka områden längs den aktuella sträckan som är viktigast för den biologiska mångfalden.
Vi har också skickat information till dem som äger fastigheter längs den planerade ledningsdragningen, om att vi behöver gå in på deras fastigheter när vi undersöker förutsättningarna för att dra ledningar just där.
Och i början av juli var vi ute på Östhammarsfjärden och kartlade botten mellan Krutudden och Söderön.
Alla dessa aktiviteter ger oss viktig information för att för att kunna bestämma exakt var de kommande överföringsledningarna ska gå.
23 maj 2024
Mer vatten i östra Östhammar
I juni börjar vi ta prover på vattenkvaliteten i Öregrundsgrepen. Informationen från provtagningarna behövs när vi ska utforma vårt planerade avsaltningsverk.
Utbyggt avloppsreningsverk i Öregrund
Just nu förbereder vi oss för att handla upp miljötillstånd och systemhandling för detta projekt.
Överföringsledningar Östhammar - Öregrund
Under maj och juni kommer vi att ta de första stegen inför det kommande arbetet med att dra ledningar för dricksvatten och avloppsvatten mellan tätorterna Östhammar och Öregrund. Du kommer då kunna se våra samarbetspartners i omgivningarna, där de på vårt uppdrag både analyserar sträckor och inventerar naturvärden längs den planerade ledningsdragningen.
20 mars 2024
Mer vatten i östra Östhammar
Mätningar och analys pågår vid vattentäkten i Norrskedika. Även vid Ågalma sker arbete med en ny brunn samt kompletterande mätningar. Vi förbereder för upphandlingar av fortsatta analyser kopplade till bräckvattenverket.
Utbyggt avloppsreningsverk i Öregrund
Vi utreder möjligheterna för utbyggnad på befintlig placering.
Överföringsledningar Östhammar - Öregrund
Vi har nyligen upphandlat följande arbeten som snart rullar igång:
- Systemhandling
- Miljötillstånd
- Naturvärdesinventering
- Markförhandling
Senast ändrad: