Gästrike Vatten

Fett i avloppet

Fett hör inte hemma i avloppet. Olja och fett som spolas ned i avloppet kommer så småningom att stelna i ledningarna och orsaka stopp. Fett i avloppet kan också bidra till problem med råttor.

""

När fettet rinner ut i avloppsnätet och temperaturen sjunker så stelnar fettet och sätter sig på avloppsledningens väggar. Fettproppar kan orsaka stora problem som kan leda till stopp och i värsta fall översvämningar och skador på ledningsnätet. För att undvika detta ska du inte hälla ut överblivet fett och olja i diskhon.

När du lagar mat är det väldigt viktigt att du inte sköljer ner överblivet fett i avloppet. Detta gäller både större mängder fett från till exempel fritering och marinader och fett som blir över när vi lagar mat i kastruller och stekpannor. Det finns också flera matvaror med olja som till exempel soltorkade tomater, tonfisk och fetaost där överbliven olja inte får hällas ut i avloppet.

""

Ta hand om fettet så här

  • Torka ur överflödigt fett från stekpannan eller kastrullen med hushållspapper och släng i soppåsen för restavfall innan du sköljer ur stekpannan eller kastrullen.
  • Häll använd och avsvalnad matolja med hjälp av en fettratt i en plastflaska eller mjölkförpackning med kork. Förvara flaskan/förpackningen under tillexempel diskbänken tills den är fylld och släng sedan i soppåsen för restavfallet.

Hämta en fettratt gratis

En fettratt kan skruvas på en PET-flaska eller en mjölkförpackning med kork och underlättar för att hälla fettet ner i flaskan/förpackningen.

Du kan hämta en fettratt gratis hos Gästrike Vattens kundmottagning på Lysgatan 2 i Gävle.

Senast ändrad: