- home
- Start
- / Vatten & avlopp
- / Dricksvatten
Dricksvatten
Dricksvatten är vårt viktigaste och billigaste livsmedel. Vi som arbetar på Gästrike Vatten ser till så att du som bor och verkar i våra kommuner alltid har tillgång till rent dricksvatten - idag och i framtiden. Vår målsättning är att leverera ett gott och hälsosamt dricksvatten till alla våra kunder.
Ditt dricksvatten
I Sverige är det självklart att kunna öppna en kran och få friskt vatten. Vi funderar sällan på hur det skulle vara att inte ha ständig tillgång till vatten eller om vattnet är rent. Av alla våra livsmedel är dricksvatten det som kontrolleras hårdast. Livsmedelsverket bestämmer vilka krav som ska ställas på dricksvattnets kvalitet.
Ytvatten och grundvatten
Hälften av det kommunala dricksvattnet i Sverige kommer från sjöar eller vattendrag så kallat ytvatten. Den andra hälften är grundvatten. Grundvatten kallas det vatten som utgör den underjordiska delen av vattnets kretslopp i naturen. Det bildas genom att ytvatten mycket sakta tränger ner genom marken, infiltrerar, och sjunker neråt.
Vattentäkt
En vattentäkt är en naturlig sötvattenförekomst som används till vattenförsörjning. Vattentäkten försörjer det kommunala vattennätet. Vattnet kontrolleras regelbundet. Ansvariga tillsynsmyndigheter är lokalt miljö- och hälsoskyddsnämnden och centralt Livsmedelsverket och Naturvårdsverket.
Exempel på hur mycket vatten vi använder
I genomsnitt använder varje person i Sverige 140 liter vatten per dygn.
- 10 liter för dryck och mat
- 30 liter för toalettspolning
- 15 liter för disk
- 15 liter för tvätt
- 60 liter för personlig hygien
- 10 liter för övrig användning
Fördjupad information
-
Vatten & avlopp
- Driftstörningar keyboard_arrow_right
- Aktuellt vattenläge keyboard_arrow_right
- Pågående arbeten & projekt
-
Dricksvatten
keyboard_arrow_right
- Vattenkvalitet keyboard_arrow_right
- Vattenskyddsområden
- Vattentäkt
- Vattentorn
- Gävle-Valboåsen ett riksintresse
- Kranmärkt
-
Hållbar dricksvattenförsörjning
keyboard_arrow_right
- Filteranläggning i Gävle keyboard_arrow_right
- PFAS-ämnen under åtgärdsgräns
- Vattenkiosk keyboard_arrow_right
- Vattenmätaren keyboard_arrow_right
- Nödvatten
- Spillvatten keyboard_arrow_right
- Dagvatten keyboard_arrow_right
- Ledningsnät keyboard_arrow_right
- Ansluta till kommunalt VA keyboard_arrow_right
- Hållbar vattenanvändning keyboard_arrow_right
- Skyfallet 2021 - vad har hänt sedan dess?
Relaterat innehåll
Vattenskyddsområden
Tillgången på vatten för vattenförsörjning är en av våra allra viktigaste naturresurser. Syftet med vattenskyddsområden är att ge vattenförekomster som är viktiga för dricksvattenförsörjningen, ett tillräckligt gott skydd i ett flergenerationsperspektiv.
Vattenkvalitet
I Sverige är det självklart att vi ska kunna dricka vatten direkt ur kranen utan att bli sjuka. Vi vill inte heller att dricksvattnet ska vara grumligt, färgat eller lukta illa. Därför finns det kvalitetskriterier som vattnet måste uppfylla för att vara godkänt som dricksvatten.
Gävle-/Valboåsen ett riksintresse
Havs- och vattenmyndigheten, HaV, beslutade 2016 att Gävle-Valboåsens anläggningar är av riksintresse för vattenförsörjningen. Beslutet gör att dricksvattenförsörjningen i Gävle får samma status som andra viktiga samhällsfunktioner.