Meny
Pressmeddelande - 2013-02-13

Visning av ny UV-ljusanläggning i Hofors vattenverk 

Dag: torsdag 14 februari kl 10.30 – 11.30 
Plats: Hofors vattenverk 
Adress: Djupdalsgatan 9 (mot Robertsholm) 
 
Nu öppnar vi dörrarna till vattenverket i Hofors efter en större ombyggnad och installation av en ny modern UV-ljusanläggning. En UV-ljusanläggning som ska säkra dricksvattenkvaliteten i Hofors och Torsåker för framtiden. Risken att få föroreningar i vattentäkten ökar med ett förändrat klimat med kraftiga skyfall och fler typer av mikroorganismer. 
 
Vi har hittills använt oss av natriumhypoklorit (NaClO) som desinfektion på utgående dricksvatten. Natriumhypoklorit har en långtidsverkande effekt och verkar i hela vattenledningsnätet. Som desinfektionssteget blir det kvar som komplement till det nya UV-ljuset. 
 
UV-bestrålning är idag en av de säkraste barriärerna för att desinficera vatten från bland annat Cryptosporidium, den mikroorganism som orsakade stora problem i Östersund för några år sedan. Det är en typ av mikroorganism som troligen kommer att öka i miljön till följd av vårt ökande resande. 
 
Som stöd till alla vattenverk har Livsmedelsverket, SMI (Smittskyddsinstitutet) och Svenskt Vatten efter Östersundshändelsen tagit fram rekommendationer för kontroll av råvatten och de föroreningskällor som kan påverka vattnet. 
 
Välkommen att se den nya UV-anläggningen på plats och för att ställa frågor om effekterna till kunnig personal. 
 
 
För mer information kontakta 
Mats Linder, Produktionschef Gästrike Vatten, 026-17 51 25 
Camilla Larsson, Information Gästrike Vatten, 026-17 51 08
Sidan skapad 2013-12-30 13:57:35
Senast ändrad 2013-12-30 00:00:00