Vattenrestriktioner


Restriktioner för vattenanvändningen införs för hela Östhammars kommun från den 6 maj. Trots den nederbörd som kommit de senaste dagarna så är situationen ansträngd och vi ser att grundvattennivåerna sjunker. Alla behöver hjälpas åt för att spara på vattnet nu! Den nederbörd som kommer nu tas främst upp av växter och natur, vi behöver mycket mer nederbörd för att fylla på grundvattenmagasinen. 

Vanligtvis sker en påfyllning av grundvattenmagasinen vid snösmältning och nederbörd senare på våren. Vi bevakar grundvattennivåerna och informerar löpande vid lägesförändringar och vid behov även införa restriktioner för vattenanvändningen. 
 
Tills vidare vill vi dock uppmana alla våra kunder att fortsätta vara vattensmarta.

Vad innebär vattenrestriktioner?
Förutom att du ska fortsätta använda vattnet smart innebär restriktioner följande:

 • Vattna inte gräsmattor och rabatter med vattenslangen eller vattenspridare. Samla upp och använd regnvatten till bevattning istället
 • Fyll inte pooler, badtunnor eller spabad med kommunalt dricksvatten. Det gäller även uppblåsbara pooler och barnpooler. Använd annat vatten är kommunalt dricksvatten för att fylla din pool. 
 • Spola eller tvätta inte bilar och andra fordon med vattenslangen. Vi hänvisar istället till auktoriserade tvätthallar och självservicehallar som återanvänder tvättvattnet.
 • Tvätta inte fasader, altaner, staket och liknande med kommunalt dricksvatten med vattenslang eller högtryckstvätt. Det gäller oavsett om det är du som fastighetsägare eller en inhyrd entreprenör som utför arbetet.
 • Undvik onödig vattenanvändning så länge restriktionerna håller i sig
       

Frågor och svar om vattenrestriktioner                                                          

Var gäller vattenrestriktionerna?
Restriktioner för vattenanvändningen gäller i hela Östhammars kommun från den 6 maj, och tills vidare. Grundvattennivåerna i Östhammars kommun sjunker och situationen är ansträngd. Nederbörden som kommer nu tas främst upp av växter och natur, och vi ser att grundvattennivåerna sjunker. Det är många små vattenmagasin och vattennivåerna kan förändras fort, därför inför vi nu bevattningsförbud. 
 
Är det ok att vattna i trädgården om jag har å, sjö eller havsbevattning när det finns vattenrestriktioner?
Ja, absolut! Har du redan en inkoppling i din trädgård med vatten från en å, sjö eller hav går det jättebra att vattna med det.
 
Min granne struntar i bevattningsförbudet. Hur och var anmäler jag grannen?
Din granne känner kanske inte till om det finns aktuella vattenrestriktioner, så prata med din granne om du har möjlighet. Läget är allvarligt och vi behöver alla hjälpas åt att spara vatten. Dricksvattnet ska i första hand användas till mat, dryck och hygien.
 
Vad händer om jag inte följer restriktionerna?
Vi hoppas att alla hjälps åt att påminna varandra och prata om anledningen till förbudet, istället för att anmäla varandra. Men om någon kraftigt bryter mot förbudet, då har vi rätt att stänga av vattenförsörjningen enligt ABVA - Allmänna bestämmelser för kommunalt vatten och avlopp. Genom att följa restriktionerna hjälper du till så att vattnet räcker till förskolor, äldreboenden, näringsliv och vardagslivet hemma med vatten till matlagning, tvätt med mera.
 
Gäller restriktionerna även för mig med egen brunn?
Restriktionerna gäller endast för kommunalt dricksvatten. Har du en egen brunn ansvarar du själv för att bedöma om ditt vatten räcker för att vattna med. Prata med din kommun om du har fler frågor om din brunn.
 
Jag har sett att företag vattnar trots förbudet. Då kan väl jag också göra det?
Många företag tar redan vatten till bevattning från sjöar och hav. Eller så kanske de inte känner till vattenrestriktionerna. Prata gärna med företaget om du har möjlighet. Läget är allvarligt och vi behöver alla hjälpas åt att spara vatten. Det kommunala dricksvattnet ska i första hand användas till mat, dryck och hygien.
 
Får jag köpa vatten från en annan kommun för att fylla min pool?
Du kan köpa vatten från en annan kommun, men stora delar av landet har också problem med vattenförsörjningen. Du kan själv kontakta en annan kommun och undersöka möjligheterna.   
 
Får inte mina barn bada i en uppblåsbar pool?
Nej, inte om vi har vattenrestriktioner i din kommun. I så fall hänvisar vi till kommunens allmänna badplatser och badhus istället. Eller fyll din pool med annat än kommunalt dricksvatten. 
 
Om jag nu inte får tvätta bilen med slang, hur ska jag veta vilken biltvätt jag ska åka till istället? Vilka biltvättar återanvänder vattnet?
Vi har tyvärr ingen sammanställning över biltvättar som återanvänder vattnet. Fråga gärna din biltvätt. Det viktigaste är att du åker till en gör-det-själv-hall eller biltvätt och inte tvättar bilen hemma på garageuppfarten.
 
Så får du en fin trädgård och sparar på vattnet samtidigt:
 • Spara regnvattnet i regntunna och använd det för vattning
 • Använd vattnet från regntunnan och vattna tidigt på morgonen eller sent på kvällen. Undvik att vattna mitt på dagen när det är som varmast.
 • Placera krukor med känsliga växter på skuggiga platser under soliga dagar
 • Använd täckodling. Det hjälper till att minska markens vattenavdunstning
 • Lägg inte nya gräsmattor och plantera inte nya häckar sommartid. Gör det hellre på hösten, det vill säga i september och framåt.
   
Jag har redan fyllt min pool, måste jag tömma den nu?
Nej, du behöver inte tömma din pool. Har du redan fyllt den så kan ni bada i den. Men du får inte fylla i mer vatten eller tömma den och fylla i nytt vatten.
 
Sidan skapad 2017-06-19 09:32:50
Senast ändrad 2019-05-14 09:16:39