- home
- Start
- / Vatten & avlopp
- / Pågående arbeten & projekt
- / Östhammar
- / Reningsverk Alunda
- / Samrådsunderlag alunda
Samråd för reningsverk i Alunda
Gästrike Vatten (Östhammar Vatten AB) har tagit fram ett förslag på om- och utbyggnad av avloppsreningsverket i Alunda. Nu pågår samråd med bl.a. organisationer och allmänhet för att få in synpunkter på förslaget. Miljöeffekterna kommer att utredas och beskrivas ingående i den miljökonsekvensbeskrivning som tas fram till bolagets tillståndsansökan.

De som bor innanför den röda linjen har fått direktutskick om samråd. Du som bor utanför den röda linjen har inte fått direktutskick men du får gärna lämna synpunkter till samrådet.
Vad händer just nu?
20 oktober, 2021
Nu pågår sammanställning av yttranden som inkommit i samband med samrådet i oktober 2021.
Samråd
Ombyggnad av avloppsreningsverket i Alunda
- Samråd som del i tillståndsansökan enligt miljöbalken
Sammanställning av inkomna synpunkter
Alla inkomna synpunkter kommer att sammanställas och bemötas i ansökningshandlingarna. Inkomna synpunkter kommer att utgöra del av offentlig handling. Personuppgifter som samlas in i samband med samrådet behandlas i enlighet med dataskyddsförordningen GDPR.
Bakgrund
Alunda avloppsreningsverk behandlar idag avloppsvatten från knappt 2 000 personer. En ny överföringsledning för dricksvatten från Tierp till Alunda säkerställer dricksvattenförsörjningen till Alundas växande befolkning. Med dricksvattenförsörjningen säkrad kommer avloppsreningsverket att bli den begränsande faktorn för fortsatt befolkningstillväxt i samhället. Detta gör att reningsverket behöver byggas ut.
Gällande tillstånd
Gällande tillstånd medger idag behandling av avloppsvatten från 2 000 pe (personekvivalenter, ej att förväxla med antal personer) och avloppsreningsverket är dimensionerat därefter. Enligt kommunens befolkningsprognos kommer befolkningen att uppgå till 5 500 fysiska personer (motsvarande cirka 4 000 pe)
år 2040.
Läs mer om projektet Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Samrådsunderlag och karta
Samråd – Miljökonsekvensbeskrivning (MKB) för
om- och utbyggnad av Alunda avloppsreningsverk
Alunda tätort växer och reningsverket behöver öka sin kapacitet för att kunna rena avloppsvattnet från en större befolkning. Gästrike Vatten tar fram en miljökonsekvensbeskrivning (MKB) på uppdrag av Östhammar Vatten, som beskriver vilka miljövärden som kan påverkas. Vid framtagande av en MKB ingår att samråda med myndigheter, intresseorganisationer och enskilda som kan beröras av verksamheten.
Vad händer?
En förstudie har genomförts för att undersöka möjligheterna att öka kapaciteten i Alunda reningsverk. Förstudien visade att det är möjligt att fördubbla kapaciteten i reningsverket genom att bygga om och bygga ut det nuvarande reningsverket. En förutsättning för att kunna bygga om och ut reningsverket är ett nytt miljötillstånd. Som en del i ansökan om miljötillstånd ingår det att ta fram en miljökonsekvensbeskrivning (MKB) som beskriver hur miljön påverkas av den ansökta verksamheten.
Att samråd ska hållas och vad som ska ingå i en MKB anges i miljöbalken och miljöprövningsförordningen.
Synpunkter ska vara inkomma senast 2021-10-08.
Sammanfattning av samrådsunderlaget
Här nedanför följer en sammanfattning av samrådsunderlagets textdokument. Du kan också ladda ner samrådsunderlaget i sin helhet.
Beskrivning av åtgärden
För att dubbla kapaciteten i Alundas reningsverk kommer nya behandlingssteg att byggas på befintlig tomt. Under byggtiden kommer trafiken på grusvägen fram till reningsverket att öka. Schaktmassor kommer att behöva transporteras bort och byggmaterial att transporteras dit. Bortsett från den ökade trafiken bedöms inte ombyggnaden påverka de omkringboende.
När om- och utbyggnaden är klar kommer befintlig byggnad att ha förlängts söderut och en ny byggnad ha uppförts på den nuvarande tomten strax öster om nuvarande reningsverk. Byggnaderna kommer inte att vara högre än det nuvarande reningsverket.
Planförhållanden
Området där reningsverket ligger idag och där utbyggnad planeras är inte detaljplanelagt.
Utsläppspunkt
Renat vatten från avloppsreningsverket planeras släppas ut i samma utsläppspunkt som idag, d.v.s. i Foghammarsån, som är ett biflöde till Olandsån. Norr om Alunda kallas ån för Kilbyån.
Öppet hus 23 september

Öppet hus på Alunda församlingshem, Klockarbacken
Datum: 23 september
Tid: 15-19
Har du frågor eller vill diskutera ärendet kommer Gästrike vatten finnas tillgängliga på ett öppet hus i Alunda församlingshem (Klockarbacken) torsdagen den 23 september, kl 15-19.
Vi följer de rekommendationer som finns från folkhälsomyndigheten gällande covid-19.
Drop in!
Välkommen
Lämna synpunkter
Så här gör du för att lämna synpunkter på MKB:ns innehåll
Ett samråd innebär att om du är sakägare, det vill säga om du har en fastighet, verksamhet eller annat intresse som kan påverkas av om- och utbyggnaden av reningsverket, har möjlighet att lämna synpunkter. Du kan lämna synpunkter på miljökonsekvensbeskrivningens omfattning, det vill säga MKB:ns innehåll och detaljeringsgrad.
För att du ska kunna tycka till om detta har ett samrådsunderlag tagits fram. Underlaget består av ett textdokument och kartor, som du kan titta på eller ladda ner under "samrådsunderlag och kartor".
I samrådsunderlaget redovisas den kunskap som nu finns om natur- och kulturmiljön och andra miljöaspekter som kan beröras av om- och utbyggnaden av reningsverket, samt vilka undersökningar och utredningar som kommer att utföras för att få fram mer information till MKB:n.
Ange i ämnesraden för e-post eller som rubrik
Samråd MKB ARV Alunda, ärendenummer 229903
E-postadress
Posta synpunkter
Gästrike Vatten AB
Hamnleden 20
806 41 Gävle
Synpunkter ska vara inkomma senast 2021-10-08.
Frågor besvaras av
Katarina Ivarsson
Projektledare
katarina.ivarsson@gastrikevatten.se
Telefon: 070-292 21 48
Vill du veta mer?
Kontakta vår kundservice på 020-37 93 00 eller skicka ett mail till info@gastrikevatten.se
-
Vatten & avlopp
- Driftstörningar keyboard_arrow_right
- Aktuellt vattenläge keyboard_arrow_right
-
Pågående arbeten & projekt
keyboard_arrow_right
- Gävle keyboard_arrow_right
- Hofors
- Ockelbo keyboard_arrow_right
- Älvkarleby keyboard_arrow_right
- Östhammar keyboard_arrow_right
- Dricksvatten keyboard_arrow_right
- Spillvatten keyboard_arrow_right
- Dagvatten keyboard_arrow_right
- iWater - dagvattenprogram
- Ledningsnät keyboard_arrow_right
- Ansluta till kommunalt VA keyboard_arrow_right
- Vattenmätaren keyboard_arrow_right
- Vattenvaktare
- Hållbar vattenanvändning keyboard_arrow_right