Gästrike Vatten

Anslag för bevattningsförbud

Bevattningsförbud införs för hela Östhammars kommun från den 6 maj. Grundvattennivåerna sjunker och situationen är ansträngd. Alla behöver hjälpas åt att spara på vattnet nu! De låga nivåerna beror på att det inte har regnat eller snöat tillräckligt under de senaste åren för att grundvattenmagasinen i marken ska fyllas på ordentligt.

bevattningssymboler

Bevattningsförbud införs för hela Östhammars kommun från den 6 maj och tills vidare. Restriktionerna gäller det kommunala dricksvattnet i hela kommunen. Många aktörer i kommunen är en viktig länk i kedjan för att få ut budskapet om behovet att spara vatten. Sätt därför gärna upp anslaget synligt i era lokaler.

Det kommunala dricksvattnet ska i första hand användas till mat, dryck och hygien. Genom att följa bevattningsförbudet hjälper du till att spara på grundvattnet så att det räcker till sjukhus, förskolor, äldreboenden och vardagslivet hemma.

Anslag för utskrift:

In english

Vad innebär bevattningsförbud?

Restriktioner för användandet gäller det kommunala dricksvatten i hela Östhammars kommun från den 6 maj och tills vidare. Förutom att du ska fortsätta använda vattnet smart innebär de ytterligare restriktionerna att:

Dricksvatten ska främst användas till mat, dryck och hygien.

  • Vattna inte med kommunalt dricksvatten, varken nyplanterad eller befintlig växtlighet, annat än med vattenkanna. Det gäller för enskilda bostäder, flerfamiljsfastigheter, offentliga och privata verksamheter. Samla upp och använd regnvatten till bevattning istället.
  • Fyll inte pooler eller badtunnor med kommunalt dricksvatten. Det gäller även uppblåsbara pooler, badtunnor och spa-bad. Besök istället våra kommunala simhallar och badplatser. Använd gärna annat vatten är kommunalt dricksvatten för att fylla din pool.
  • Bevattna inte fotbollsplaner, tennisplaner eller liknande med kommunalt dricksvatten.
  • Tvätta inte bilen med kommunalt dricksvatten med vattenslang eller högtryckstvätt. Vi hänvisar istället till auktoriserade tvätthallar och självservicehallar som återanvänder tvättvattnet.
  • Tvätta inte fasader, altaner och staket eller liknande med kommunalt dricksvatten med vattenslang eller högtryckstvätt. Det gäller oavsett om det är du som fastighetsägare eller en inhyrd entreprenör som utför arbetet.