Gästrike Vatten

Vi bygger ett nytt vattenverk i Valbo

Gästrike vatten bygger ett nytt vattenverk i Valbo för att säkerställa ännu bättre kvalitet på dricksvattnet och möta Livsmedelsverkets nya gränsvärde för PFAS som börjar gälla 2026. Valbo vattenverk producerar dricksvatten till Valbo och Forsbacka distributionsområde.

""

Vad händer just nu?

För att förbättra kvaliteten på vårt dricksvatten och möta Livsmedelsverkets nya gränsvärden för PFAS, planerar vi att bygga ett nytt vattenverk i Valbo. Tyvärr har byggnationen blivit försenad eftersom bygglovet blivit överklagat i flera instanser.

I juni 2024 tog Gävle Vattens styrelse ett beslut om ändrad placering för det nya vattenverket. Vattenverket kommer att byggas på den fastighet i Nybo som Gävle Vatten sedan tidigare äger. Den nya placeringen förväntas tillgodose både verksamhetens behov och omgivningens intressen.

Vi behöver göra fler pilotförsök för att hitta den bästa reningstekniken

I Valbo var vi tidigt ute med pilottester för att hitta den bästa reningstekniken för Valbos vatten. Under 2020–2021 testade vi olika tekniker, och den som föll bäst ut och som slutligen valdes är jonbytesteknik.

Nu har vi fått ta del av rapporter från Danmark som visar att jonbytestekniken kan riskera att släppa ifrån sig andra oönskade ämnen i dricksvattnet. För att vara helt säkra på att den reningsteknik vi väljer att installera på det nya vattenverket är säker och bra kommer vi nu göra fler pilottester.

Det här innebär att vi senarelägger upphandling av entreprenör för byggnationen av vattenverket. Vilket kommer resultera i att tidplanen tyvärr kommer att bli ytterligare försenad.

- Det är tråkigt, och lite frustrerande, att tidplanen ytterligare förskjuts. Samtidigt är vi tacksamma att vi fått ta del av de här rapporterna nu innan vi hunnit påbörja byggnationen av vattenverket. Vår främsta fokus är att alltid leverera ett rent dricksvatten av hög kvalitet till alla våra kunder, säger Marcus Tilja, projektledare på Gästrike Vatten.

Bygglovet för det nya vattenverket beviljades av samhällsbyggnadsnämnden i maj 2023 men har därefter överklagats till länsstyrelsen, mark & miljödomstolen och slutligen har prövningstillstånd sökts hos mark & miljööverdomstolen där man fått avslag. Detta har medför att tidplanen förskjutits cirka två år.

Fastigheten där nuvarande vattenverk ligger, och där det nya var tänkt att byggas, ligger inklämt mellan ett villaområde och en idrottsanläggning. Gävle Vattens styrelse beslutade 18 juni 2024 att ändra placeringen av vattenverket, till en fastighet i Nybo som Gävle Vatten sedan tidigare förvärvat. Den nya lokaliseringen av vattenverket är bättre då det finns möjlighet till framtida utveckling av verket samtidigt som det blir lättare och säkrare att komma dit med transporter.

Denna nya lokalisering förväntas tillgodose både verksamhetens behov och omgivningens intressen.

Bygglovsansökan är nu under behandling hos Gävle kommun.

Januari 2024

Länsstyrelsen beslutade att avslå överklagan som lämnades in på bygglovet för det nya vattenverket. En ny överklagan har nu lämnats in till Mark- och miljödomstolen. Besked från Mark- och miljödomstolen väntas komma under april 2024.

På grund av detta förväntas byggstarten försenas med cirka 1 år.

September 2023

Bygglovet för det nya vattenverket blev beviljat den sista juni. Entreprenörer för projektet är tilldelade och byggstart var planerad till vecka 35. Därefter har bygglovet överklagats till Länsstyrelsen, vilket leder till att hela projektet försenas. Beslut angående överklagan väntas senast december 2023.

7 mars, 2023

Bygglovsansökan pågår, upphandling av entreprenader startar i slutet av april.

15 december, 2022

Projektet är under projekteringsskedet och ett arbete med att ta fram bygglovshandlingar pågår.

PFAS-ämnen används flitigt i vårt samhälle och sprids till människor och natur. PFAS-föroreningar bedöms vara en allt större hälsorisk och det är viktigt att minska intaget från bland annat dricksvattnet. Både grundvattnet och dricksvattnet (efter vattenverken) följs upp och analyseras för att säkerställa ett dricksvatten av god kvalitet.

Huvudsyftet med projektet är att reducera PFAS-halten så att den i utgående dricksvatten understiger livsmedelsverkets kommande gränsvärde.

Gästrike Vatten har innan projektets start utfört ett pilotprojekt i syfte att hitta rätt reningsteknik för ändamålet, nu blir pilotprojektet verklighet och vattenverket byggs ut och moderniseras. Ombyggnationen av vattenverket gör att 12 000 hushåll får ännu bättre kvalitet på sitt dricksvatten.

Livsmedelsverkets nya dricksvattendirektiv gäller från januari 2023 och från och med 1 januari 2026 tillämpas ett krav på undersökning av PFAS om det misstänks finnas i vattnet. Detta innebär att kommuner som har PFAS-halter som överstiger gränsvärdet ska utreda och planera för att åtgärd.

Observera att tidplanen är preliminär och kan komma att ändras.

Vad

När

Upphandling entreprenader

Första kvartalet 2026

Beräknad start av entreprenad

Andra kvartalet 2026

Beräknad driftstart av anläggningen

Slutet av 2027

När vi gräver blir det en byggarbetsplats med buller, damm och trafikstörningar. Vi spärrar alltid av med staket, för din och vår säkerhet. Hjälp oss genom att respektera avstängningarna. Prata med dina barn om att de ska vara försiktiga när de vistas i området.

Vi kontaktar alltid räddningstjänsten, ambulansen och Gästrike Återvinnare m. fl. för att tala om vart, när och hur vi spärrar av gator så de kan planera eventuella utryckningar och tömningar. Ibland kommer räddningstjänsten ut på plats för att planera tillsammans med oss.

Inför och under ett grävarbete så har vi en dialog med markägare gällande de lov och tillstånd som vi behöver ha. Det kan vara till exempel för att använda en gång- och cykelväg för biltrafik, tillfälligt bygglov för en skylt och tillstånd för att lägga upp grus och jord.

Vill du veta mer?

Kontakta vår kundservice på 020-37 93 00 eller skicka ett mail till info@gastrikevatten.se, uppge "207634 Valbo vattenverk" i ämnesraden.