- home
- Start
- / Våra kommuner
- / Gävle
- / Utbyggnad av omvandlingsområden i Gävle
Utbyggnad av omvandlingsområden i Gävle
Takten på omvandling från fritidsboende till permanentboende har ökat i stadig takt sedan början på 2000-talet och flera områden är i behov av en mer hållbar VA-lösning för framtiden. För att kunna hantera och planera för detta har en utbyggnadsplan för kommunalt VA i omvandlingsområden tagits fram med en planeringshorisont fram till cirka år 2030.

Innan ett område kan anslutas till kommunalt VA är det många förutsättningar som ska vara uppfyllda och beslut som ska fattas.
Hittills har Forsby, Rörberg, Sälgsjön, Heliga Landet, Trösken och Norrlandet byggts ut och anslutits. För Åbyggeby är projektet startat och anslutning av fastigheter beräknas ske tidigast 2025.
Livsmiljö Gävle har gjort utredningar som visar var det finns krav enligt lagstiftningen på att utöka verksamhetsområde för vatten och avlopp. Livsmiljö Gävle har tillsammans med Gästrike Vatten sedan gjort en prioritering av områden. För prioriteringen har följande kriterier utretts:
- Bristfälliga befintliga VA-lösningar i större skala.
- Möjligheten att lösa VA- försörjning inom den egna fastigheten.
- Hög takt av omvandling från fritidsboende till permanentboende.
- Området eller recipienten är bedömd med hög skyddsnivå för miljö och/eller hälsa. Bedömningar görs enligt Havs- och vattenmyndighetens allmänna råd, HVMFS 2016:17, om små avloppsanläggningar för hushållsspillvatten (som ersatt tidigare föreskrift från Naturvårdsverket, NFS 2006:7). Även hänsyn till tekniska förutsättningar hos VA-infrastrukturen har tagits med i prioriteringen mellan områden.
- Exploateringstryck och övergripande planförhållanden
För att möta nya lagkrav och möta anslutningsbehov pågår många projekt och kommer fortlöpa under 5-10 år inom ramen för Gävle Vattens verksamhet. Mer om detta går att läsa i vattentjänstplanen.
Har du frågor om din egen vatten- och avloppslösning innan dess är du välkommen att kontakta Livsmiljö Gävle 026-178000.
Frågor & svar
Mitt område finns med i plan för utbyggnad i omvandlingosområden, vad händer nu?
Den samlade tidplanen tidplanen för utbyggnad av kommunalt VA i omvandlingsområden fram till 2040 som redovisas i bilaga 2 i vattentjänstplanen. Tidplanen omfattar fördjupad behovsutredning, planering inklusive samråd med berörda fastighetsägare samt utbyggnad av VA-anläggningen. De fastighetsägare som bor i ett omvandlingsområde kommer att kontaktas av Gästrike Vatten ca 1,5-2 år innan en utbyggnad startar.
Varför planeras det för kommunalt VA i mitt område?
Idag har många fastighetsägare egna brunnar med varierande vattenkvalitet och enskilda avlopp som inte omhändertar avloppsvattnet enligt gällande miljökrav. Enligt lagen om allmänna vattentjänster ska kommunen ordna vatten och avlopp för bebyggelse i större sammanhang om det behövs för att skydda människors hälsa och miljö.
Måste jag ansluta min fastighet?
Alla fastigheter som ingår i ett verksamhetsområde för vatten och avlopp förutsätts ansluta sig till det kommunala VA-nätet. Beslut om verksamhetsområde tas av kommunfullmäktige och grundar sig på behovsutredningen.
Vad kostar det att ansluta?
Kostnaden för att ansluta en fastighet till kommunalt vatten och avlopp kallas anläggningsavgift. Det är en engångskostnad som utgår från gällande VA-taxa i kommunen.
Här kan du läsa mer om taxor och avgifter.
Kan jag få ersättning för min befintliga avloppsanläggning?
Om du har en avloppsanläggning som vid tiden för inkopping till kommunalt VA är nyare än tio år och godkänd av kommunens miljökontor kan du ansöka om ersättning. Du ska kunna styrka kostnaderna genom att visa upp kvitton. Avdrag på värdet görs med tio procent för varje år anläggningen har varit installerad till dess att du kopplar in kommunalt avlopp. Vi gör en prövning av varje enskilt fall och du kan högst få ersättning upp till det belopp som motsvarar spillvattendelen i anläggningstaxan. Ersättningen betalas ut när du har anslutit din fastighet till kommunalt avlopp.
Vem ansvarar för vad?
Gästrike Vatten ansvarar för att bygga ut ledningsnätet i ditt område fram till förbindelsepunkten utanför din fastighet.
Som fastighetsägare ansvarar du för alla VA-installationer på din tomt och fram till förbindelspunkten. Det innebär att du ansvarar för grävarbete och installation av fastighetspumpstation. Du drar även ledningar, bygger en plats för vattenmätaren och ansvarar för elinstallationer. Alla arbeten och installationer ska utföras fackmannamässigt enligt branschens regler. Du kommer att få mer information om detta under projektets gång.
Måste jag ansluta mig till både vatten och avlopp?
Det är möjligt att bara ansluta sig till avloppet och under särskillda förhållanden fortsätta använda sin egen dricksvattenbrunn. Det krävs då att du har tillräckligt bra kvalitet och mängd på ditt vatten. Behöver du ansluta till kommunalt dricksvatten i framtiden så betalar du anläggningsavgift enligt gällande VA-taxa vid det tillfället.
Vill du veta mer?
Kontakta vår kundservice på telefon 020-37 93 00 eller e-post info@gastrikevatten.se
Senast ändrad:
-
Våra kommuner
-
Gävle
keyboard_arrow_right
- Kompletterade vatten
- Ledningsnätsförnyelse Holmsundsallén i Bomhus
- Ledningsnätsförnyelse Ingenjörsgatan
- Nytt avloppsreningsverk i Gävle keyboard_arrow_right
- Ombyggnation och utökad rening på Sätra vattenverk
- Ombyggnation och utökad rening på Valbo vattenverk
- Projekt Vattenförsörjning Mon keyboard_arrow_right
- Utbyggnad av omvandlingsområden i Gävle keyboard_arrow_right
- Åbyggeby
- Hofors keyboard_arrow_right
- Ockelbo keyboard_arrow_right
- Älvkarleby keyboard_arrow_right
- Östhammar keyboard_arrow_right
-
Gävle
keyboard_arrow_right
Relaterat innehåll

Vattentjänstplan för Gävle kommun
Gästrike Vatten har i samarbete med Gävle kommun tagit fram vattentjänstplan för Gävle kommun som beskriver:
- Nuläge och framtida behov för VA-försörjning
- Utökning av verksamhetsområden/utbyggnad av kommunalt VA vid nyexploatering och i omvandlingsområden
- VA-anläggningens påverkan vid skyfall (för VA-leverans)