Gästrike Vatten

Att spola rätt är lätt

För oss i Sverige är toaletter och rent vatten en självklarhet. Vi tar för givet att det kommer rent vatten när vi vrider på kranen, och vi funderar kanske inte så mycket på vad som händer med det vi spolar ner i toaletten eller i avloppet. För att vi ska kunna behålla ett vatten av god kvalité är det viktigt att alla tar sitt ansvar och spolar rätt.

Det är bara tre saker som får spolas ner i toaletten - kiss, bajs och toalettpapper

Ändå spolas det varje år ner tonvis med skräp i toaletterna. Skräp som egentligen hör hemma i soppåsen. Hushållspapper, topps, bindor, våtservetter och kattsand är exempel på skräp som spolas ner och som sedan får lyftas ur våra reningsverk. Hushållspapper är en produkt som man kan tro inte gör någon skada. Men hushållspapper löses inte upp på samma sätt som toalettpapper, utan riskerar att orsaka stopp.

Det är en kostsam hantering som vi skulle kunna undvika om vi alla blev lite bättre på att slänga skräpet direkt i soppåsen där det hör hemma. I värsta fall orsakar skräpet onödigt stopp i pumpstationer och ledningar som i sin tur kan leda till översvämningar där orenat avloppsvatten rinner rakt ut i naturen.

Inget fett i avloppet

Fett hör inte hemma i avloppet. Olja och fett som spolas ner i avloppet kommer så småningom att stelna i ledningarna och orsaka stopp. Det kan leda till att orenat avloppsvatten släpps ut i naturen. Det finns också en risk för att avloppsvattnet trycks upp i din fastighet. Fett i avloppet kan också bidra till problem med råttor.

Avgifta avloppet

Kemikalier och läkemedel hör inte hemma i avloppsvattnet. Många kemikalier och läkemedel kan inte renas bort utan följer med genom reningsverket ut i naturen där de kan påverka både miljö och djurliv negativt. Spola därför aldrig ner kemikalier eller överbliven medicin i toaletten och häll inte heller ut det i avloppen.

Senast ändrad:

Relaterat innehåll

""

Lämna in dina gamla och överblivna läkemedel på apoteket

Apoteken tar emot samtliga läkemedel, både receptfria och receptförskrivna, för både människor och djur. Använd apotekets returpåse eller lägg dem i en egen påse. Det är viktigt att påsen är genomskinlig så att apotekspersonalen kan se vad som är i den. När du lämnar in läkemedel behöver du inte ta någon kölapp. Ge bara påsen till någon i personalen.

Med smarta val i vardagen bidrar du till friskt vatten, rena hav och sjöar. Vattnet ingår i ett evigt kretslopp, som vi alla är en del av.

Tack för att du tar hand om det!