Gästrike Vatten

Östhammars kommun

Östhammar Vatten AB, som är en del av koncernen Gästrike Vatten, ansvarar för den kommunala dricksvattenförsörjningen och avloppshanteringen i Östhammar kommun.

""

Totalt ansvarar vi för 50 mil ledningar (vatten-, spill- och dagvattenledningar), 8 reningsverk och 11 vattenverk i Östhammar kommun.

Anslutningsmöjligheter för vatten och avlopp i
Östhammars kommun

Vidtagna åtgärder inom VA och beslut om utvecklingsplan skapar ett nytt läge med ökade möjligheter att ansluta till kommunalt VA på alla orter där kommunalt VA är utbyggt i Östhammars kommun. Det nya läget innebär att kapacitet i vattenverk och avloppsreningsverk finns för att ansluta nya kunder i form av enstaka småhus (fastighet för bostadsändamål) på alla orter.

Särskild utredning krävs alltid innan svar kan ges om flera småhus/exploatering, ett eller flera flerfamiljshus eller en fastighet med annat syfte än bostad det vill säga verksamhetslokal, industri eller liknande kan anslutas. I Alunda, Gimo, Hargshamn och Österbybruk är anslutning möjlig i många delar. I Östhammar och Öregrund (inklusive Gräsö) är anslutning möjlig under särskilda förutsättningar.

Den kommunala VA-försörjningen i Östhammars kommun är mycket ansträngd

Gästrike Vatten har under flera år utrett möjligheterna att öka kapaciteten att leverera dricksvatten och rena avloppsvatten. Sedan Östhammars kommun gick in i Gästrike Vatten i maj 2017 och Östhammar Vatten bildades, har en grundlig översyn av verksamheten pågått. Bland annat har kommunens vattenresurser kartlagts och en beskrivning av det nuvarande och framtida behovet har tagits fram.

Vi har gjort ett stort antal åtgärder för att säkra såväl arbetsmiljö, uppfylla gällande lagkrav och tillstånd samt VA-leveransen till knappt 15 000 anslutna personer och verksamheter. Det finns fortfarande många åtgärder kvar som behöver göras för att både förbättra dricksvattnets kvalitet och öka mängden samt för att öka rening och kapacitet för att ta hand om mer spillvatten (avloppsvatten).

En utvecklingsplan för vatten- och avloppsförsörjningen i Alunda och Österbybruk har tagits fram. Den innebär att vattenförsörjningen mellan Tierps kommun och Alunda och Österbybruk i Östhammars kommun nu är sammanbunden genom en vattenledning. Reningsverket i Alunda kommer att byggas ut för att möta tillväxten.

Under våren 2022 beslutade kommunfullmäktige i Östhammar en utvecklingsplan för vatten- och avloppsförsörjningen i de östra delarna av Östhammars kommun. Planen föreslår en systemlösning där samhällets behov av dricksvatten och avloppsrening möts både på kort och lång sikt.

Systemlösningen innebär i korthet:
- ökad avloppskapacitet genom ett reningsverk
- ökad mängd råvatten för dricksvattenförsörjning
- sammanknutet distributionssystem
- optimering och förbättring av nuvarande VA-anläggningar och ledningsnät.

Detta händer i Östhammar 2024:

  • Fortsatt byte till digitala vattenmätare vid mätarbyte hos kunder för ökad kontroll på vattenflöden och ökad enkelhet för kund.
  • Förberedelser av ny taxekonstruktion 2025.
  • Utredningar för förnyelse av ledningsnätet samt ansökan om ledningsrätter.
  • Löpande fastighetsunderhåll och ledningsnätsåtgärder.
  • Förbättringar av funktioner i vattenverk, reningsverk och pumpstationer.

Pågående arbeten och projekt i Östhammar kommun

Vi bygger ut reningsverket i Alunda

Gästrike Vatten renoverar och bygger ut reningsverket i Alunda så att ännu fler kan anslutas till kommunalt avlopp.

Internbudget för Östhammar Vatten 2024 är justerad i förhållande till beslutade budgetramar för 2024-2027. Räntekostnaderna ökar med ca 2,5 mnkr vilket till viss del möts av lägre avskrivningskostnader, ca 1 mnkr. I budget för intäkter har förutsatts att förbrukningen kommer att ligga i paritet med nuvarande mängd.

Budget för rörelsekostnader är ca 64 mnkr. I detta finns bland annat budgetposterna Verksamhetskostnader, Verksamhetsprojekt och Av- och nedskrivning. Bland verksamhetsprojekten planeras aktiviteter inom följande områden:

  • Byte av vattenmätare hos kunder
  • Fortsatt övervakning grundvattennivåer
  • Förbättringar av funktioner i vattenverk, reningsverk och pumpstationer samt lokaler. Del av kostnader till exempel pumpar bokförs som reinvestering.
  • Löpande fastighetsunderhåll och ledningsnätsåtgärder
  • Utredningar för förnyelse av ledningsnätet

Budget för investeringar är ca 80 mnkr och detsamma som rambudgeten, viss omfördelning mellan budgetposterna Exploateringar, Reinvesteringar och Nyinvesteringar har skett. Huvuddelen, ca 55 mnkr, utgörs av nyinvesteringar där utbyggnad av Alunda reningsverk och Utveckling av Östra Östhammar står för huvuddelen. Då programmet för Östra Östhammar fortfarande är i uppstart och analys pågår för genomförandet i de olika projekten sker parallellt en översyn av tidplanerna vilket kan påverka utfallet för 2024. Inom ramen för reinvesteringar står förbättringar på ledningsnätet för två tredjedelar.

Senast ändrad:

Till toppen