Gästrike Vatten

Vilken kommun har Sveriges godaste kranvatten?

Den 22 oktober är Gävle med och arrangerar regionsfinalen i den nationella Kranvattentävlingen som branschorganisationen Svenskt Vatten anordnar vart femte år. Två kommuner kommer att gå vidare till riksfinalen i Stockholm där Sveriges godaste kranvatten ska utses.

Nu är det dags för Kranvattentävlingen igen – vilken kommun har Sveriges godaste kranvatten? En kunnig jury med vinkännare och lokala smakexperter smakar och bedömer kranvattnet i ett flertal regionfinaler runt om i landet. Under Kranvattentävlingen utses Sveriges godaste kranvatten, där fokus sätts på vår fantastiska naturresurs som alla har tillgång till direkt i kranen - dygnet runt, året om. Kranvatten är gott, lokalproducerat och nästan gratis.

Temaför tävlingen 2020 är Kranmärkt. Kranmärkt är en hållbarhetmärkning där verksamheter aktivt väljer att
servera och dricka kranvatten istället för buteljerat vatten.

Lokala smakexperter i juryn

Vid regionsfinalen i Gävle ingår de lokala smakexperterna Heli Jonsson från Mackmyra och Erik Vestin från Pastillfabriken i den jury som ska smaka sig fram till vilka två kommuner som ska gå vidare till den stora riksfinalen i Stockholm.

Förutom de lokala smakexperterna består juryn av

  • Gunilla Hultgren Karell, ordförande
  • Linda Pérez, sommelier
  • Solveig Sommarström, tekniskt ansvarig

Kranvattentävlingen har genomförts fyra gånger tidigare, vinnarkommunerna är Härryda kommun (1997), Lilla Edets kommun (2005), Falu kommun (2010) och Bromölla (2015).

Sveriges godaste kranvattnet 2020 utses under riksfinalen som äger rum i Stockholm den 18 november.

Mer information om Kranvattentävlingen 2020 finns på: svensktvatten.se/kranvattentavlingen. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Mediebevakning under tävlingen

För att Kranvattentävlingen ska kunna genomföras säkert med hänsyn tagna till de riktlinjer som finns om offentliga sammankomster behöver vi begränsa det totala antalet deltagare till 50.

Du som är journalist och vill bevaka evenemanget på plats behöver därför föranmäla dig, så att vi har möjlighet att genomföra arrangemanget på ett säkert sätt.

Anmäl dig här Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Till toppen