Gästrike Vatten

Ockelbos vatten prisat i Kranvattentävlingen

Ockelbos kranvatten kom på en delad femteplats i den nationella Kranvattentävlingen.

"Ett vatten med glasklar skärpa och läskande eftersmak" – så löd juryns omdöme om Ockelbovattnet.

- Jag är stolt över att vårt vatten gick till final, det är ju ett kvitto på att vårt arbete gör skillnad, säger Magnus Jonsson, ordförande i Ockelbo Vatten.

Ockelbos kranvatten kom på delad femteplats i finalen i den nationella Kranvattentävlingen, dit tjugo av landets kommuner tagit sig genom att vinna sina regionfinaler. Höganäs vann tävlingen där över 100 kommuner ställde upp.

- Jag konstaterar att vi är lyckligt lottade i Ockelbo när det gäller smaken på kranvattnet. Det är ju i grunden naturens förutsättningar som styr och det ser väldigt olika ut i olika delar av landet, säger Magnus Jonsson.

Det är inte bara smaken på dricksvattnet som skiljer sig mellan landets kommuner, det är även tillgången. En del kommuner har gott om rent vatten, i andra är behoven större än tillgången.

- Men kvaliteten är lika hög, allt kranvatten i Sverige kontrolleras noga. Det var viktigt för oss att delta i tävlingen för att sätta fokus på vår fantastiska naturresurs. Att dessutom vinna och få lyfta det arbete som våra medarbetare gör för att producera bästa möjliga dricksvatten för invånarna känns fantastiskt roligt, säger Lena Blad, VD på Gästrike Vatten.

En annan skillnad mellan kommunerna är priset för dricksvattnet. I Ockelbo är det högt, VA-taxan i Ockelbo är en av de högsta i landet.

- Det beror till stor del på att vi måste hämta vatten från åtta olika vattentäkter för att förse kommunens knappt 4000 anslutna kunder med rent dricksvatten. Det är kostsamt att driva många vattenverk och vi har få anslutna kunder som ska dela på kostnaden. Det är en stor orsak till att VA-taxan i Ockelbo är hög, säger Lena Blad.

Gästrike Vatten AB är en koncern där Ockelbo, Gävle, Hofors, Älvkarleby och Östhammar kommuner samverkar inom VA. Det innebär bland annat att kompetens och utrustning kan delas och användas där det ger störst nytta.

Lars-Erik Sjöberg är processtekniker på Gästrike Vatten och han är stolt över att Ockelbos dricksvatten tog sig till final i Kranvattentävlingen.

Till toppen