Gästrike Vatten

Låt din trädgård grönska samtidigt som du använder vattnet smart

Hur vattnar man sin trädgård utan att slösa på vår viktiga naturresurs i onödan? Det finns flera enkla sätt att spara vatten på, men också sätt att inte vattna i onödan. På ett enkelt sätt kan du bidra till en hållbar vattenanvändning.

Bilder för Svenskt vatten. Fria bilder att använda inom organisationen Svenskt Vatten.På bild: Äldre herre vattnar rabatten med vattenkanna. Bilder f√∂r Svenskt vatten. Fria bilder att anv√§nda inom organisationen Svenskt Vatten.P√• bild: √Ñldre herre vattnar rabatten med vattenkanna.

Det är inte bara människan som dricker vatten. Träd och växter dricker också. Under de varma sommarmånaderna när både människan och växterna har som störst behov av vatten är vattenreserverna som mest sårbara. När det är varmt ute avdunstar regn mycket snabbare från marken och vattenreserverna fylls inte på lika snabbt. Därför är det viktigt att använda vårt gemensamma dricksvatten på ett hållbart sätt. Ska du utföra större trädgårdsarbeten som att plantera häck och så gräsmatta, planera in det framåt hösten då avdunstningen har minskat.

Växter tycker om regnvatten. Ett enkelt sätt att spara på vårt dricksvatten, som faktiskt är ett livsmedel, och samtidigt göra dina växter glada är att samla regnvatten. Ställ ut tunnor eller anlägg en damm för att samla regnvatten och använd det vattnet till bevattning.

Vattna alltid med kanna så hamnar vattnet där det ska. I Sverige förbrukar vi i ungefär 150 liter vatten per person och dygn till dryck, matlagning och hygien. En vattenspridare kan göra av med samma mängd vatten på bara en kvart.

Det gäller att tänka till vid bevattning av trädgården för att så mycket vatten som möjligt ska komma växterna till nytta. Vattna tidig morgon, sen kväll eller på natten och använd täckodling så avdunstar inte lika mycket vatten bort. Placera krukor med känsliga växter på skuggiga platser under soliga dagar.

Till toppen