Gästrike Vatten

Idag hävs bevattningsförbudet i Östhammar, Alunda, Öregrund och på Gräsö

Grundvattennivåerna i Östhammars kommun är nu stabila. Därför hävs bevattningsförbudet i Östhammar, Alunda, Öregrund och på Gräsö.

Little child collects clear water in handful of hand palms. Toddler hands washing in old basin. Summer kids activity playing with transparent water

Östhammar, Alunda, Öregrund och Gräsö har haft bevattningsförbud sedan 10 juni. Vattnet har enbart fått användas till dryck, matlagning och hygien. Nu lättar Gästrike Vatten på restriktionerna och vattenläget går över till gult, vilket innebär att det fortfarande finns risk för vattenbrist men att läget inte är kritiskt. Vi uppmanar fortsatt till sparsamhet med det kommunala dricksvattnet. I Österbybruk är vattenläget fortsatt grönt.

- Invånarna i Östhammars kommun har varit sparsamma och det har varit till stor hjälp under sommaren. Det är dock viktigt att fortsätta tänka på att använda vattnet smart, säger Mikael Ahlbom, enhetschef på Gästrike Vatten.

Östhammars kommun försörjs av grundvatten från små grundvattenmagasin. Detta gör att vattenförsörjningen blir sårbar under de varma sommarmånaderna då vattenförbrukningen vanligtvis ökar och påfyllnaden av magasinen minskar.

Fortsätt vara vattensmart

Vatten är en förutsättning för allt liv och världens viktigaste livsmedel. I Sverige har vi vant oss vid lyxen att ha rent, friskt dricksvatten direkt ur kranen varje dag året om. Men för att vi ska klara framtidens utmaningar behöver vi alla övergå till en mer hållbar vattenanvändning. Det är därför viktigt att tänka på att använda vattnet smart.

- Det rinner ungefär sex liter vatten per minut ur kranen. Om ett hushåll på fyra personer stänger av kranen under tandborstningen kan de spara nästan hundra liter vatten varje dag, säger Mikael Ahlbom.

Det finns många små saker att göra i vardagen som bidrar till en hållbar vattenanvändning. Ställ en kanna med vatten i kylskåpet så slipper du spola i kranen för att vattnet ska bli kallt, fyll alltid tvätt- och diskmaskiner, se till att laga läckande kranar, stäng av kranen när du tvålar in dig och duscha hellre än att bada.

Här kan du läsa fler tips på hur du kan bli mer vattensmart.

Vattenläget i Gävle, Hofors, Älvkarleby och Ockelbo kommun

I Gävle, Hofors och Älvkarleby är vattenläget grön och bedömningen är att det inte finns någon risk för vattenbrist.

I Ockelbo centralort är det fortsatt gult vattenläge då grundvattennivåerna låga och det finns en risk för vattenbrist. Det är därför viktigt att tänka på att vara sparsam med det kommunala dricksvattnet. I övriga delar av Ockelbo kommun är vattenläget grönt.

Läs mer om aktuellt vattenläge här.

Till toppen