Gästrike Vatten

Bodaskolan först ut i Skutskär med kranmärkning

För eleverna på Bodaskolan i Skutskär är kranvatten det självklara valet. De har därför valt att kranmärka sin skola.

Elever och lärare håller upp diplom med kränmärkt

Bakre raden från vänster: Maria Dienstbier, lärare, Camilla Törnlund Nygren, rektor, Caroline Eklund, lärare. Främre raden från vänster: Elvin Johansson, elev åk 5, Miranda Klöfver, elev åk 3.

De 150 eleverna är nu viktiga vattenambassadörer som sprider budskapet om att dricka kranvatten, istället för buteljerat och förpackat vatten, till sina kompisar och familj. Genom att välja att dricka världens bästa kranvatten och minska sitt avfall bidrar de nu till en bättre miljö och en hållbar framtid.

- Kranmärkning är ett bra sätt att få eleverna engagerade och ge dem en förståelse för hur de själva kan vara med och påverka, säger Camilla Törnlund Nygren, rektor på Bodaskolan.

Eleverna på Bodaskolan arbetar aktivt med hållbarhet på olika sätt. Under hösten har de fokuserat på miljö- och vattenfrågor. Som en del av det arbetet bestämde de sig för att kranmärka skolan. Eleverna har tittat på filmer om vattnets kretslopp, letat fakta om vatten och haft diskussioner om vattnen och miljö. Som avslutning på projektet har eleverna gjort egna planscher om fördelarna med att dricka kranvatten.

- Det har varit väldigt roligt att se elevernas engagemang kring vattnet. Och att de nu vet hur de kan vara med och hjälpa till för att bidra till en bättre miljö och en hållbar framtid, säger Camilla Törnlund Nygren.

Planscher som eleverna gjort med fördelarna att dricka kranvatten.

Mer kranvatten och mindre flaskvatten är elevernas uppmaning till andra.

Nationell märkning

Kranmärkt är en nationell hållbarhetsmärkning av verksamheter som endast använder sig av kranvatten. Det betyder att arbetsplatsen, möten och externa konferenser eller utbildningar är fria från flaskvatten. Organisationer och företag har mycket att vinna på att välja kranvatten istället för buteljerat vatten eller andra buteljerade drycker. Flaskvatten är 200 gånger dyrare per liter, jämfört med kranvatten. Det är alltså både en ekonomisk och en miljömässig vinst att välja kranvatten.

Vill du också kranmärka ditt företag, din organisation eller ditt event?

Du är välkommen att kontakta Emelia Lövgren eller Daniel Vallin så hjälper vi dig med råd och tips om hur du går tillväga.