Gästrike Vatten

Biltvättarhelgen 23–24 april

Varje år sker ungefär 15 miljoner biltvättar direkt på gatan. Att tvätta bilen på gatan eller garageuppfarten innebär att olja, giftiga tungmetaller och asfaltsrester rinner rakt ut i våra vattendrag, sjöar och hav. I samband med Biltvättarhelgen vill vi uppmana fler att åka till en biltvätt för att tvätta bilen. Biltvättarhelgen 2022 är den 23-24 april.

Ett barn står med en tvättsvamp i handen på garageuppfarten och tvättar sin lilla leksaksbil.

Värna om vår vattenmiljö – välj biltvätten

Om du väljer att tvätta bilen på gatan eller garageuppfarten rinner förorenat vatten oftast ner i en dagvattenbrunn. Med tvättvattnet följer tungmetaller, oljerester och föroreningar av olika slag samt tensider och andra kemikalier från bilschampo och avfettningsmedel. Det orenade tvättvattnet går via dagvattensystemet direkt ut i närmaste sjö, hav eller vattendrag där det skadar växter och djur. Kanske är det där som du badar och fiskar om somrarna?

Väljer du i stället att tvätta bilden på en fordonstvätt med godkänd reningsutrustning så samlas föroreningarna upp redan i fordonstvätten, innan vattnet leds vidare till det kommunala reningsverket där det renas ännu en gång. Det allra bäst är att använda en miljömärkt fordonstvätt.

Många myter kring biltvätt

Det finns många myter om biltvätt, som till exempel:

”Det är dåligt för miljön att köra flera mil till en biltvätt, man kan lika gärna tvätta bilen på gatan.”

”Det är inga problem att tvätta bilen på gatan så länge jag använder miljömärkta produkter.”

”Att tvätta bilen på gatan är inte värre än när det regnar på bilen.”

Till toppen