Meny

Markarbeten

Markarbeten Gävle Hofors Ockelby Älvkarleby

För att kunna påbörja ett markarbete behöver du först och främst ta reda på hur din fastighet är ansluten till det kommunala ledningsnätet för både vatten och avlopp. Det är otroligt viktigt att du inte gräver av några ledningar under arbetet och för att undvika detta kan du ta hjälp av vår tjänst Ledningskollen.se.

Vad är Ledningskollen och hur används denna inför ett markarbete?

Ledningskollen är en webbtjänst som ger dig all nödvändig information gällande nedgrävda ledningar på platsen där du ska utföra någon typ av markarbete. Tjänsten kan även användas som ett verktyg för samordning av markarbeten. De allra flesta stora ledningsägarna finns listade i Ledningskollen. För dig som behöver, finns även möjligheten att ansöka om schaktkartor för privat ägd mark.

För dig som ska utföra någon typ av markarbete i Gävle, Hofors, Ockelbo eller Älvkarleby så är det viktigt att du ansöker om ditt tillstånd i god tid. Handläggningstiden för ditt ärende kan ta upp till tre arbetsdagar och skickar du in din ansökan under sommarmånaderna så kan denna handläggning ta ytterligare ett par arbetsdagar. För dig som söker en ledningsanvisning för ett grävområde i Gävle kommun, så kommer du att får två svar presenterade för dig från Ledningskollen, nämligen:

En ledningsanvisning som visar både Gästrike Vattens och Gävle Energis ledningar i det aktuella grävområdet.

Ett e-post meddelande med information om det skulle vara så att du behöver söka ett grävtillstånd inför ditt markarbete.

För dig som söker en ledningsanvisning gällande ett grävområde i antingen Hofors, Ockelbo eller Älvkarleby, så kommer du att få en ledningsanvisning från Gästrike Vatten skickad till din e-postadress eller till den adress som du har angivit när du först skapade det aktuella ärendet. Här finner du dock ingen samordning med övriga ledningsägare listade.

Ledningskollen.se 


Hur söker du tillstånd för att gräva inför ditt markarbete?

Innan du kan påbörja ditt markarbete och gräva eller schakta i mark som har ett kommunalt intresse så måste du först ansöka om ett grävtillstånd. Även om det är så att du ska gräva i mark som är privat så bör du ansöka om ett grävtillstånd. Det är även viktigt att tänka på att det kan behövas flera olika typer av tillstånd. Om det är så att du till exempel ska gräva inom en skyddszon för grundvattentäkt. För att få ett gräv- eller schakttillstånd så ska du kontakta din kommun:

Vem är det som ansvarar för ledningar på privat mark?

När det gäller ledningar på privat mark så är det fastighetsägaren som ansvarar för dessa. I vissa fall så är det så att vi på Gästrike Vatten kan tillhandahålla de installationsritningar på privat som du kan tänkas behöva. För att kunna ställa en fråga som gäller en installationsritning till din fastighet så ska du skicka ett e-post meddelande till karta@gastrikevatten.se med numret på ditt ärende i Ledningskollen, så försöker vi att ge dig ett svar så snart vi kan, oftast redan inom tre arbetsdagar.

Gästrike Vatten

Vi på Gästrike Vatten är ett kommunalt ägt bolag som förser våra kunders behov av gott dricksvatten som är av hög kvalitet. Vi arbetar även med att avleda och rena spillvatten samt att vi utför markarbeten i bland annat Gävle, Hofors, Ockelbo och Älvkarleby. Vi arbetar alltid efter vår värdegrund som omfattar trygghet, tydlighet, tillgänglighet och tillväxt. Vårt mål är en hållbar utveckling och en framtid med friskt vatten och välmående, rena sjöar och hav. Vi har, genom att samla all möjlig kompetens, om både vatten och tekniska resurser från fyra olika kommuner i driftbolaget Gästrike Vatten, kunnat skapa en riktigt bra grund för vårt fortsatta arbete.

För att fråga om en installationsritning till din fastighet skicka e-post till karta@gastrikevatten.se med Ärendenumret på ditt ärende i Ledningskollen, så svarar vi inom 3 arbetsdagar.

Sidan skapad 2015-12-18 11:07:49
Senast ändrad 2015-12-18 11:09:34