Meny
Pressmeddelande 2014-04-16

Ingen fara för högfluorerade ämnen i dricksvattnet!

Nu har Gästrike Vatten fått svar på de prover för högfluorerade ämnen som tagits i Gävle, Hofors, Ockelbo och Älvkarleby kommun. Alla svar ligger under Livsmedelsverkets åtgärdsgräns. Du kan fortsätta dricka vattnet som vanligt.

– Vi har fått lugnande provsvar för alla våra kommuner och alla kan fortsätta dricka vattnet precis som vanligt. Gästrike Vatten var tidigt ute med utökad provtagning på råvattnet och det gör att vi har bra kontroll på dricksvattnet i våra kommuner, säger Lena Blad, chef teknik och utveckling Gästrike Vatten.

I början på året tog Gästrike Vatten prov på grundvattnet i Valbo och i Gävle. I Valbo visade svaret att spår av högfluorerade ämnen finns. Gästrike Vatten gick vidare och tog prover i vattentäkter i Gävle, Hofors, Ockelbo och Älvkarleby kommun. Nu har provsvaren kommit och alla svar ligger under Livsmedelsverkets åtgärdsgräns. Det betyder att du som konsument inte behöver oroa dig.
 

Kontakt onsdagen den 16 april, klockan 9-11

Lena Blad, chef teknik och utveckling, har påskledigt men finns tillgänglig för media idag onsdagen den 16 april klockan 9-11, telefon: 026-17 51 55, e-post: lena.blad@gastrikevatten.se
 

Säker vattenförsörjning

Gästrike Vatten ansvarar för kontroll av det kommunala dricksvattnet och har ett program för egenkontroll. För att säkra vattenförsörjningen i alla våra kommuner kommer prover på högfluorerade ämnen att tas regelbundet framöver.
 
Att högfluorerade ämnen är aktuellt just nu beror på att många kommuner har tagit prover på högfluorerade ämnen i dricksvattnet. Uppmaningen kommer från Livsmedelsverket och Kemikalieinspektionen att kontrollera nivåer för högfluorerade ämnen i dricksvatten. 
    

Fakta 

Det finns hundratals olika högfluorerade ämnen och de har använts i årtionden. Ämnena tillhör de som är mest svårnedbrytbara i naturen och de sprids lätt i vatten. Nivåerna av ämnena ökar hos djur, även i polarområdena. De har också hittats i låga nivåer i blodet hos människor. Det är troligt att du utsätts för dessa ämnen via till exempel damm och när du använder produkter som innehåller högfluorerade ämnen. 
    
Högfluorerade ämnen används för att skapa släta, vatten-, fett- och smutsavvisande ytor. Textil- och läderimpregnering är ett av de största användningsområdena för högfluorerade ämnen. Fler exempel är allväderskläder, tält, skor, heltäckningsmattor, stoppade möbler och markiser. De används även i golvvax, skidvalla, brandsläckningsskum, färg, teflon, snabbmatskartonger, bakplåtspapper och bullformar. 

Frågor och svar om högfluorerade ämnen i dricksvatten.

Sidan skapad 2014-04-15 19:50:45
Senast ändrad 2014-04-15 22:34:36