Högfluorerade ämnen under åtgärdsgräns


Högflurorerade ämnen har många olika användningsområden i vårt samhälle som en följd av sina vatten-, fett- och smutsavvisande egenskaper. Ämnena är mycket svårnedbrytbara i naturen och de sprids lätt ibland annat vatten.
Dricksvatten uppskattas bidra till en tiondel av det av det totala intaget av högfluorerade ämnen.


Gästrike Vatten ansvarar för kontroll av det kommunala dricksvattnet och har ett program för egenkontroll. I alla våra kommuner tas prover på högfluorerade ämnen regelbundet.

Vi tar löpande prover på vattnet för att följa dessa ämnen. Vi ligger under Livsmedelsverkets åtgärdsgräns i våra vattenverk men vi planerar dock för åtgärder i våra vattenverk, säger Julia Tiren Ström, processingenjör dricksvatten Gästrike Vatten.

Att det finns högfluorerade ämnen i vattnet är ett konkret exempel på att dagens levnadssätt och konsumtion påverkar naturen. Och där det finns människor finns även kemikalier i naturen.


Fakta

Högflurorerade ämnen har många olika användningsområden i vårt samhälle som en följd av sina vatten-, fett- och smutsavvisande egenskaper. Ämnena tillhör de som är mest svårnedbrytbara i naturen och de sprids lätt ibland annat. Idag hittar man ämnena på platser där man inte borde vänta sig det, till exempel där det inte finns mänsklig aktivitet. Nivåerna av ämnena ökar hos djur, även i polarområdena. De hittas också i blodet hos människor.

Det är troligt att du utsätts för dessa ämnen via till exempel damm och när du använder produkter som innehåller högfluorerade ämnen. Högfluorerade ämnen används för att skapa släta, vatten-, fett- och smutsavvisande ytor. Textil- och läderimpregnering är ett av de största användningsområdena för högfluorerade ämnen. Fler exempel är allväderskläder, tält, skor, heltäckningsmattor, stoppade möbler och markiser. De används även i bland annat golvvax, skidvalla, brandsläckningsskum, färg, teflon, snabbmatskartonger, bakplåtspapper, smink och bullformar.

Vad kan jag göra själv?

För att inte få i dig PFAS själv kan du till exempel göra dig av med dina non-stick belagda köksredskap, som stekpannor och bakformar. Använd inte impregnerade kläder och skor, leta efter smink- och andra skönhetsprodukter utan PFAS i och använd skidvalla utan flour. Läs mer om hur kan undvika PFAS i din vardag hos Naturskyddsföreningen »

Tänk också på att inte sprida PFAS i naturen och på vattenskyddsområden.

  • Undvik produkter som innehåller PFAS
  • Använd inte självrengörande målarfärg när du målar huset
  • Använd fluorfri skidvalla 


Läs mer om vattenskyddsområden här »​


Frågor och svar

Kan jag dricka vattnet?
Ja, du kan dricka vattnet. Konsumenter behöver inte oroa sig.

Vad händer nu?
Gästrike Vatten ansvarar för kontrollen av det kommunala dricksvattnet och har ett program för egenkontroll. För att säkra vattenförsörjningen i alla våra kommuner tar vi regelbundet prover på högfluorerade ämnen.

Är det här något nytt?
Vi omges av många kemikalier i vårt samhälle. Vi har analyserat PFAS (högfluorerande ämen) i våra vatten sedan 2014.

Var finns högfluorerade ämnen? 
Högflurorerade ämnen (PFAS) har många olika användningsområden i vårt samhälle som en följd av sina vatten-, fett- och smutsavvisande egenskaper. Ämnena är mycket svårnedbrytbara i naturen och de sprids lätt ibland annat vatten.
Det är troligt att du utsätts för dessa ämnen via till exempel damm och när du använder produkter som innehåller högfluorerade ämnen. Dricksvatten uppskattas bidra till en tiondel av det av det totala intaget av högfluorerade ämnen.
Idag hittar man ämnena på platser där man inte borde vänta sig det, till exempel där det inte finns mänsklig aktivitet. Nivåerna av ämnena ökar hos djur, även i polarområdena. De hittas också i blodet hos människor.

Hur kan det finnas högfluorerade ämnen i vattnet? 
Högflourerade ämnen (PFAS) har många användningsområden i vårt samhälle. Ämnet behöver inte ha spridits på vattentäkten. Det finns många källor som det kan komma ifrån, oklart om det finns speciella punktkällor som sprider mer.

Vad används högfluorerade ämnen till?
Högfluorerade ämnen (PFAS) används för att skapa släta, vatten-, fett- och smutsavvisande ytor. Textil- och läderimpregnering är ett av de största användningsområdena för högfluorerade ämnen. Fler exempel är allväderskläder, tält, skor, heltäckningsmattor, stoppade möbler och markiser. De används även i bland annat golvvax, skidvalla, brandsläckningsskum, färg, teflon, snabbmatskartonger, bakplåtspapper, smink och bullformar.

Vad är PFOA?
PFOA är ett av de närmare 4000 PFAS-ämnen (högfluorerande ämnen) som finns idag. PFOA används bland annat som hjälpkemikalie vid tillverkningen av polymeren polytetrafluoretylen (PTFE), tillverkning som historiskt varit en källa till stora utsläpp till miljön. PFOA kan även vara en nedbrytningsprodukt från högfluorerade polymerer som används till ex impregnering av textilier. PFOA (perfluoroktansyra) bryts inte ned i naturen. Det misstänks påverka bl.a. kolesterolhalten i blodet samt påverka antikroppssvaret negativt efter vaccination hos barn. 
Läs mer om PFOA hos Kemikalieinspektionen och Naturskyddsföreingen https://www.kemi.se/kemiska-amnen-och-material/hogfluorerade-amnen-pfas och https://www.naturskyddsforeningen.se/pfas-fraga-svar.

Är det farligt för hälsan?
Högfluorerade ämnen (PFAS) ger inga akuta hälsoproblem, men de lagras i kroppen. Att utsättas för höga halter från olika källor under lång tid misstänks kunna öka risken för negativa hälsoeffekter, som påverkan på sköldkörteln, levern, fettomsättningen och immunförsvaret. 

Försvinner högfluorerade ämnen om jag kokar vattnet?
Nej.

Kan jag se högfluorerade ämnen i vatten?
Nej.

Vilka gränsvärden finns det för ämnet?
Livsmedelsverket har satt en åtgärdsgräns på 90 nanogram/liter då vattenproducenten bör vidta åtgärder för att sänka halterna. Samtliga prover som Gästrike Vatten har tagit ligger under åtgärdsgränsen.

Vad kan jag göra för att minimera högfluorerade ämnen i min vardag?
Till exempel kan du göra dig av med dina non-stick belagda köksredskap, som stekpannor och bakformar. Använd inte impregnerade kläder och skor, leta efter smink- och andra skönhetsprodukter utan PFAS i och använd skidvalla utan flour. Läs mer om hur kan undvika PFAS i din vardag hos Naturskyddsföreningen »

Sidan skapad 2015-03-23 19:01:16
Senast ändrad 2019-05-02 15:03:44