Grundvattnet i åsen

Uppsalaåsen är en sedan länge identifierad vattenäkt i regionen. Området Mon-Västanå i Älvkarleby kommun bedöms ha stor uttagskapacitet samtidigt som skyddsläget är relativt gott. 

I underlaget finns gamla utredningar ända från 50-talet. För att kartlägga åsen använder vi äldre grundvattenrör som vi kompletterat med drygt 30 nya rör.

För att lära oss mer om åsen pumpar vi sedan 2014 upp cirka 100 liter vatten per sekund. I mars 2016 satte vi igång en till brunn med samma kapacitet och vi kommer att sätta fler observationsrör.

Grundvattnet som vi pumpar upp leder vi ut i Dalälven. När vi pumpar upp mycket vatten kan vi mäta vad som händer med grundvattenmagasinet långt nere i åsen. Vi kan också följa hur kvalitén på vattnet påverkas över tid.
 

Mycket vatten och bra kvalitet

Uppföljningen visar att det finns gott om vatten och att kvaliteten är bra. Uppföljningen visar också att man kan ta ut mycket grundvatten i området.
Det kan även vara möjligt att infiltrera vatten från Dalälven för att öka mängden grundvatten. Det skulle kunna ge ett uttag på upp till 200 - 300 liter per sekund. Jämför det med uttaget i Älvkarleby som idag är cirka 40 liter per sekund och i Gävle där det är 300 liter per sekund.

Älvkarleby har ett av Sveriges godaste vatten!

Ett av Sveriges godaste kranvatten finns i Älvkarleby kommun! Vattnet från Sörgärdets skola kom till en av 18 finalplatser i tävlingen om Sveriges godaste vatten 2015. Vann gjorde Bromölla. Gästrike Vatten hade finalplats i en nationell tävling anordnad av branchorganisationen Svenskt Vatten.  Motiveringen löd:
Ett spänstigt vatten med fin fräschör och en kristallklar framtoning. Ett riktigt klunkvatten.

Gundvattenmagasinet i Uppsalaåsen


Regionens grundvattenförekomster
Sidan skapad 2016-05-10 16:32:05
Senast ändrad 2017-02-23 14:34:35