Aktuellt läge för vattenförsörjningen

2018-06-19
Datumbevattningen i Gävle och Valbo upphör
Vattenförbrukningen i Gävle och Valbo har sjunkit till normala nivåer och nu kan restriktionerna om datumbevattning upphöra för den här gången.

I månadskiftet maj-juni tvingades vi införa restriktioner för vattenanvändning i Gävle, Valbo och hela Östhammar kommun. I Gävle och Valbo har vi dessutom tillämpat datumbevattning för att få ytterligare effekt.

I Gävle och Valbo infördes de första restriktionerna den 30 maj och vi kunde under de följande dygnen direkt se en besparing på cirka 30% för produktionen i Valbo samt cirka 20% för Gävle.

Under datumbevattningen kan vi konstatera att vi haft för årstiden normala förbrukningar. Vi bedömer nu att läget känns stabilt och därför upphör vi med datumbevattningen i Gävle och Valbo.

Tack till alla boende som hörsammat våra restriktioner och hjälpt till med att spara vatten! Vi kan därför upphöra med datumbevattningen för den här gången!
Oförändrat läge i Östhammar kommun
I hela Östhammar kommun infördes restriktioner om vattenanvändning den 1 juni. Rektriktionerna ligger kvar tills vidare.

Tack vare er boende i kommunen och era insatser för att spara vatten, kombinerat med att vi intensifierat vårt förebyggande läcksökningsarbete har vi gjort följande besparingar:
I Östhammar ser vi en besparing på 10 %, i Österbybruk 13%, i Alunda 7% och i Gimo 4%. I Hargshamn och Öregrund är läget oförändrat. Vi fortsätter att söka och åtgärda läckor främst i Alunda och Österbybruk där vattentillgången är sämst.

Stort tack till alla boende för att ni hjälpt till att spara vatten!

Även om restriktionern har gett resultat så kvarstår den i Östhammar kommun där vi har begränsad tillgång på grundvatten. 
Tack för ert tålamod!

Här kan du läsa mer om att vara vattensmart »


2018-06-08
Vi påminner om att datumbevattningen gäller för Gävle och Valbo
Det varma vädret håller i sig och vi måste fortsätta spara vatten. Därför påminner vi om att datumbevattningen fortfarande gäller.

Stort tack till alla er som hörsammat och följer våra restriktioner med datumbevattning i Gävle och Valbo! Det gör skillnad! Men nu kommer åter en helg som förväntas bli mycket varm och vi påminner därför om att det fortfarande råder datumbevattning i Gävle och Valbo.

Det är inte brist på grundvatten i Gävle utan det används ovanligt mycket vatten. Uttaget är ovanligt stort och det går åt mycket mer vatten än vi hinner leverera. Om uttaget fortsätter riskerar vi att vissa områden kan bli utan vatten i sina ledningar.

Så här fungerar datumbevattningen:
Om du bor på ett ojämnt gatunummer uppmanas du att bara vattna på ojämna datum, och om din adress har ett jämnt gatunummer uppmanas du att bara vattna på jämna datum.
 • Fastigheter med gatuadress som har ojämna nummer (till exempel 1, 3, 5 osv.) får vattna utomhus på ojämna datum.
 • Fastigheter med gatuadress som har jämna nummer (till exempel 2, 4, 6 osv.) får vattna utomhus på jämna datum.
Datumbevattningen gäller från och med nu och tills vidare för alla som är anslutna till kommunala vatten i Gävle och Valbo.
2018-06-05
Datumbevattning på grund av det torra vädret
Tack alla Gävlebor som hjälper till att spara vatten!

Under förra veckan införde vi restriktioner för vattenanvändningen då det visade sig att det gick åt ovanligt mycket vatten. Problemen kvarstår och uttaget av vatten är fortfarande för stort. Nu ändrar vi våra restriktioner och inför datumbevattning.

Datumbevattningen gäller från och med nu och tills vidare för alla som är anslutna till kommunala vatten i Gävle och Valbo.Om du bor på ett ojämnt gatunummer uppmanas du att bara vattna på ojämna datum, och om din adress har ett jämnt gatunummer uppmanas du att bara vattna på jämna datum.
 • Fastigheter med gatuadress som har ojämna nummer (till exempel 1, 3, 5 osv.) får vattna utomhus på ojämna datum.
 • Fastigheter med gatuadress som har jämna nummer (till exempel 2, 4, 6 osv.) får vattna utomhus på jämna datum.
Vid frågor, kontakta vår Kundservice, tel 020-37 93 00.

2018-06-01
Tack alla ni som hjälper till att spara vatten genom att följa våra restriktioner!
Det har effekt och vi ser att läget har förbättrats något men fortfarande går det åt mer vatten än vad vi kan leverera ut i ledningsnätet. Vi har god tillgång på grundvatten i Gävle men problem uppstår när många använder mycket vatten samtidigt.
Nu väntar en mycket varm helg och vi vädjar till alla Gävlebor att fortsätta hjälpa till att spara på vattnet.
 • Vattna inte gräsmattor och rabatter med vattenslangen eller vattenspridare
 • Fyll inte din pool med dricksvatten
 • Spola eller tvätta inte altaner, bilar och liknande med vattenslangen
 • Fyll en kanna med vatten och ställ i kylskåpet så slipper du spola i kranen

Restriktionerna gäller för alla med kommunalt vatten.
Vi tackar för ditt tålamod!

Vattenläget i Östhammar kommun
Aktuell information om vattenläget i Östhammar kommun hittar du via länken i höger spalten. Du kan även klicka här.
2018-05-30
Vi inför restriktioner för Gävle och Valbo
Värmeböljan ställer till problem med vattenförsörjningen i Gävle, Valbo och Forsbacka. Det går åt ovanligt mycket vatten och nu tvingas vi till restriktioner.

De senaste veckornas varma väder är till glädje för många av oss. Dock ställer värmen även till problem med vattentillgången då vi använder mer vatten än vanligt. 
Restriktionen gäller tills vidare för samtliga med kommunalt vatten och för följande ändamål:

 • Vattna inte gräsmattor och rabatter med vattenslangen eller vattenspridare
 • Fyll inte din pool med dricksvatten
 • Spola eller tvätta inte altaner, bilar och liknande med vattenslangen
Vi vädjar därför till alla Gävlebor att undvika onödig vattenanvändning så länge värmeböljan håller i sig. Det finns en stor risk att vissa områden kan bli utan vatten helt i sina ledningar under de timmar som vattenförbrukningen är som störst. Om trycket försvinner i ledningarna kan det medföra att bakterier kan komma in i våra ledningsnät och då tvingas man koka vattnet innan man kan dricka det.

Vad gäller grundvattennivåerna så har vi fortfarande grönt läge i Gävle, Hofors, Ockelbo och Älvkarleby kommuner. I Östhammar är läget däremot sämre och vi har gult läge och restriktioner även där för samma ändamål som i Gävle. Se ovan.
Vi behöver er hjälp med att spara vatten i både Gävle och Östhammar. Genom att vara rädda om vårt dricksvatten gör vi skillnad.För aktuell information om läget för vattenrestriktioner kan du klicka dig in på länken "Vattenrapporten" i spalten till höger. Den uppdateras löpande.
I samma spalt hittar du även mer information om att spara vatten, bland annat "Frågor och svar". 

 Här hittar du fler tips på hur du kan vara vattensmart »

Sidan skapad 2017-04-18 08:15:41
Senast ändrad 2018-06-20 10:33:37