Frågor och svar om högfluorerade ämnen

I början av 2014 tog Gästrike Vatten prov på grundvattnet i Valbo och i Gävle för att se om det fanns spår av högfluorerade ämnen. I Valbo visade svaret att det fanns spår av högfluorerade ämnen. Gästrike Vatten gick vidare och tog prover i vattentäkter i Gävle, Hofors, Ockelbo och Älvkarleby kommun. Alla svar låg under Livsmedelsverkets åtgärdsgräns. Det betyder att du som konsument inte behöver oroa dig.
Kan jag dricka vattnet?
Ja, du kan dricka vattnet. Konsumenter behöver inte behöver oroa sig.
Vad händer nu?
Gästrike Vatten ansvarar för kontrollen av det kommunala dricksvattnet och har ett program för egenkontroll. För att säkra vattenförsörjningen i alla våra kommuner kommer prover på högfluorerade ämnen att tas regelbundet framöver.
Är det här något nytt?
Vi omges av många kemikalier i vårt samhälle. Där det finns människor finns också kemikalier. Att högfluorerade ämnen är aktuellt just nu beror på att många kommuner har tagit prover på högfluorerade ämnen i dricksvattnet. Uppmaningen kommer från Livsmedelsverket och Kemikalieinspektionen.
Var finns högfluorerade ämnen? 
Det finns hundratals olika högfluorerade ämnen och de har använts i årtionden. Ämnena tillhör de som är mest svårnedbrytbara i naturen och de sprids lätt i vatten. Nivåerna av ämnena ökar hos djur, även i polarområdena. De har också hittats i låga nivåer i blodet hos människor. Det är troligt att du utsätts för dessa ämnen via till exempel damm och när du använder produkter som innehåller högfluorerade ämnen.
Hur kan det finnas högfluorerade ämnen i vattnet? 
Det vet vi inte. Gästrike Vatten tillsammans med miljöförvaltningen och Länsstyrelsen hjälps åt att försöka spåra varifrån det kommer.
Vad används högfluorerade ämnen till?
De används för att skapa släta, vatten-, fett- och smutsavvisande ytor. Textil- och läderimpregnering är ett av de största användningsområdena för högfluorerade ämnen. Fler exempel är allväderskläder, tält, skor, heltäckningsmattor, stoppade möbler och markiser. De används även i golvvax, skidvalla, brandsläckningsskum, färg, teflon, snabbmatskartonger, bakplåtspapper och bullformar.
Är det farligt för hälsan?
Högfluorerade ämnen ger inga akuta hälsoproblem, men de lagras i kroppen. Att dricka vatten med höga halter under lång tid misstänks kunna öka risken för negativa hälsoeffekter, som påverkan på sköldkörteln, levern, fettomsättningen och immunförsvaret. 
Försvinner högfluorerade ämnen om jag kokar vattnet?
Nej.
Kan jag se högfluorerade ämnen i vatten?
Nej.
Vilka gränsvärden finns det för ämnet?
Livsmedelsverket har satt en åtgärdsgräns på 90 nanogram/liter då vattenproducenten ska vidta åtgärder för att sänka halterna. Samtliga prover som Gästrike Vatten har tagit ligger under åtgärdsgränsen.
Vad kan jag göra för att minimera högfluorerade ämnen i min vardag?
Enligt Kemikalieinspektionen finns det för närvarande inget som tyder på att perfluorerade ämnen skulle innebära någon akut hälsofara. Det finns därför ingen anledning för privatpersoner att göra sig av med produkter. Källa Kemikalieinspektionen. Du som ändå vill göra något hemma kan läsa mer på till exempel Naturskyddsföreningens webbsida. De pratar på ett enkelt sätt om att minska kemikalier i hemmet. De har även en app som heter Grön Guide.
 

Fakta

Det finns hundratals olika högfluorerade ämnen och de har använts i årtionden. Ämnena tillhör de som är mest svårnedbrytbara i naturen och de sprids lätt i vatten. Nivåerna av ämnena ökar hos djur, även i polarområdena. De har också hittats i låga nivåer i blodet hos människor. Det är troligt att du utsätts för dessa ämnen via till exempel damm och när du använder produkter som innehåller högfluorerade ämnen. 

Högfluorerade ämnen används för att skapa släta, vatten-, fett- och smutsavvisande ytor. Textil- och läderimpregnering är ett av de största användningsområdena för högfluorerade ämnen. Fler exempel är allväderskläder, tält, skor, heltäckningsmattor, stoppade möbler och markiser. De används även i golvvax, skidvalla, brandsläckningsskum, färg, teflon, snabbmatskartonger, bakplåtspapper och bullformar.
 

Läs mer

Livsmedelsverket
Kemikalieinspektionen
En giftfri miljö är ett av miljömålen i Sverige. Kemikalieinspektionen har tagit fram en handlingsplan för en giftfri vardag. Läs mer här.
 
Sidan skapad 2015-03-23 19:01:16
Senast ändrad 2016-02-22 11:03:54