Koka vattnet i Hamrångefjärden, Bergby och Norrsundet!


Uppdatering tisdag 15 augusti klockan 12.03

Nu kan du dricka vattnet i Hamrångefjärden, Bergby och Norrsundet med omnejd. 

Nu kan du dricka vattnet direkt från kranen! Flera provsvar i rad visar att vattnet är rent. Vi är medvetna om att det här har påverkat din vardag. Ett stort tack till alla kunder för förståelse och tålamod samt till alla som arbetat intensivt med att lösa störningen samt till alla som stöttat och hjälpt till på olika sätt.

Tankarna med dricksvatten kommer att tas bort ikväll.

Uppdatering måndag 14 augusti klockan 11.30

Vi ber dig att dig att fortsätta koka vatten till mat och dryck i Hamrångefjärden, Bergby och Norrsundet med omnejd.

Provsvaren ser bättre ut men vi inväntar ytterligare resultat. Vi vill vara helt säkra på att vattnet är rent och hälsosamt i samtliga provpunkter innan vi häver kokningsrekommendationen. Nästa uppdatering kommer på tisdag eftermiddag.

Vi är medvetna om att det är jobbigt att behöva koka vattnet och beklagar verkligen besvären som detta medför! Vi ber dig att fortsätta ha tålamod!


Uppdatering lördag 12 augusti klockan 9.33

Vi ber dig att dig att fortsätta koka vatten till mat och dryck i Hamrångefjärden, Bergby och Norrsundet med omnejd under helgen.

Våra åtgärder ger resultat men det tar tid att återfå normal kvalitetsnivå. Vi fortsätter att ta prover under helgen och vi följer utvecklingen noga. Nästa uppdatering kommer på måndag vid lunchtid.

Tankarna med dricksvatten fylls på med vatten på morgonen och kvällen även under helgen.

Vi är medvetna om att det är jobbigt att behöva koka vattnet och beklagar verkligen besvären som detta medför! Tack för ditt tålamod!

Uppdatering fredag 11 augusti klockan 12.05
Vi ber dig att dig som bor och vistas i Hamrångefjärden, Bergby och Norrsundet med omnejd att fortsätta koka vatten till mat och dryck i helgen.
Provsvaren förbättras men vi har ännu inte nått upp till våra kvalitetskrav. Vi fortsätter att ta prover under helgen och vi följer utvecklingen noga.

Vi meddelar dig när du kan dricka vattnet som vanligt igen. Tack för ditt tålamod.

Uppdatering torsdag 10 augusti klockan 12.15
Vi rekommenderar dig som bor och vistas i Hamrångefjärden, Bergby och Norrsundet med omnejd att fortsätta koka vatten till mat och dryck.
Vattenkvaliteten blir allt bättre men den är inte tillräckligt bra ännu. Vi fortsätter att ta prover och följer noga utvecklingen.

Uppdatering onsdag 9 augusti klockan 11:35
Vattenkvaliteten blir allt bättre men den är inte tillräckligt bra ännu. Vi fortsätter att ta prover och följer noga utvecklingen. Vi rekommenderar att du fortsätter att koka vattnet, åtminstone veckan ut.

Vi är medvetna om att det är besvärligt att koka vattnet. Tack för ditt tålamod.

Uppdatering tisdag 8 augusti klockan 11:43
De åtgärder som vi har satt in ger resultat. Vi ser en förbättring av vattenkvaliteten men den är inte tillräckligt bra ännu. Vi fortsätter att ta prover och följer noga utvecklingen. Vi rekommenderar att du fortsätter att koka vattnet, åtminstone veckan ut. Det är svårt att uppskatta när vi kan häva kokningsrekommendationen.

För att vi ska kunna bryta kokningsrekommendationen vill vi ha två godkända provsvar tagna på samma provpunkt men vid två olika tillfällen. Vi vill vara säkra på att vattnet är bra innan du börjar dricka det.

Husdjur och boskap kan fortsätta att dricka vatten utan att koka det.

Uppdatering måndag 7 augusti klockan 14:12

Vi rekommenderar dig som vistas i Hamrångefjärden, Bergby och Norrsundet med omnejd att koka vatten till mat och dryck
Dricksvattnet är påverkat av ytvatten och som en försiktighetsåtgärd rekommenderar vi att du kokar vattnet efter helgens skyfall. Det är cirka 3 000 personer och verksamheter som berörs i området. Vi behandlar vattnet med UV-ljus och vi har satt in klorering för att få bort bakterier i vattnet. Vi fortsätter att ta prover för att se att de åtgärder som vi har satt in förbättrar vattenkvaliteten. 
 
Vi är medvetna om att det är jobbigt att behöva koka vattnet och beklagar verkligen besvären som detta medför! Tack för ditt tålamod!
 
Måndag 7 augusti klockan 9:53
Helgens skyfall har medfört att dricksvattnet i i Hamrångefjärden, Bergby och Norrsundet har blivit påverkat av ytvatten. Som en försiktighetsåtgärd rekommenderar vi alla som bor i området att koka vattnet tills vidare.

Vi har börjat klorera vattnet för att få bort bakterierna i dricksvattnet. Det kommer att ta några dagar tills vattenkvaliteten är normal igen.


Området

Vi rekommenderar alla i Hamrångefjärden, Bergby och Norrsundet med omnejd att koka dricksvattnet tills vidare
Se karta över område som berörs
 

Klorlukt

Du kan känna klordoft när du spolar vatten, detta är ofarligt. Du kan duscha, diska och tvätta som vanligt men vi rekommenderar dig att koka vatten till mat och dryck.


Hämta vatten

Fyra tillfälliga vattentankar finns på plats i Bergby, Norrsundet och Hamrångefjärden.
  • Ica i Bergby
  • Hamrånge IP 
  • Coop i Norrsundet
  • Hakkegård
Ta med en dunk eller flaskor om du vill hämta vatten. Påfyllning av tankarna sker på morgonen och kvällen.
Se karta var du kan hämta vatten
 

Bakterier i vatten

Koliforma bakterier finns naturligt i jord. Det är en bakterie som indikerar att det kan finnas andra bakterier i vattnet som man kan bli sjuk av. När detta händer rekommenderar vi dig att koka vattnet som en försiktighetsåtgärd.


Koka vatten

Koka upp vattnet i kastrull eller i en vattenkokare tills det bubblar kraftigt. Det räcker att koka upp vattnet - det behöver alltså inte koka en viss tid.
 
Använd kokt vatten också när du borstar tänderna, brygger kaffe och sköljer grönsaker.
 
Du kan koka till exempel makaroner och annan mat i kranvatten. När du kokar mat så dödas bakterierna.
Det går bra att koka tevatten i mikron, se till att det bubblar upp kraftigt.

Du kan fortsätta duscha, tvätta och diska som vanligt. Husdjur och boskap kan fortsätta dricka vattnet utan att koka det.
Om har frågor om hälsa och vård kan du kontakta Vårdguiden 1177.                                                                                     
http://gastrikevatten.se/koka-vatten
 

Kontakt

Har du frågor är du välkommen till Gästrike Vattens kundservice.
020 37 93 00, info@gastrikevatten.se
 
Media är välkommen till Jessica Zetterholm, kommunikatör Gästrike Vatten, 070-414 01 30
Nyheten skapad 2017-08-07 09:34:17
Senast ändrad 2017-08-15 12:04:27
Nyheter
2017-08-15
Idag klockan 12, tisdag 15 augusti 2017, hävde vi kokningsrekommendationen i Hamrångefjärden, Bergby och Norrsundet med omnejd. Flera godkända provsvar i rad visar att vattnet är rent. Vi vill tacka för den förståelse och det tålamod som alla har visat under tiden som vi har haft kokningsrekommendation.
Läs mer
2017-08-07
Uppdatering tisdag 15 augusti klockan 12.03

Nu kan du dricka vattnet i Hamrångefjärden, Bergby och Norrsundet med omnejd.

Vi har fått flera godkända provsvar i rad som visar att vattnet är rent. Vi är medvetna om att det här har påverkat din vardag. Vi vill rikta ett stort tack till alla kunder för deras förståelse och tålamod samt till alla som arbetat intensivt med att lösa störningen samt till alla som stöttat och hjälpt till på olika sätt.
Karta över området som berörs
 
Läs mer
2017-07-04

Provsvaren efter branden är godkända. Det var när ett växthus brann i vattenskyddsområdet i Älvkarleby i vintras som det fanns en föroreningsrisk, vi har tagit extra prover som nu visar att det inte finns någon förorening i vattentäkten.

Läs mer
2017-06-20
Bevattningsförbud införs för hela Östhammars kommun från den 20 juni. Grundvattennivåerna är fortfarande väldigt låga och situationen är ansträngd. Alla behöver hjälpas åt att spara på vattnet nu! De låga nivåerna beror på att det inte har regnat eller snöat tillräckligt under de gångna åren för att grundvattenmagasinen i marken ska fyllas på ordentligt. 
Läs mer
2017-06-08
Grundvattennivåerna är fortfarande låga i Gävle, Ockelbo, Älvkarleby och Östhammars kommuner. Situationen är mest ansträngd i Östhammar. Alla behöver hjälpas åt att spara på vattnet nu! De låga nivåerna beror på att det inte har regnat eller snöat tillräckligt under de gånga åren för att grundvattenmagasinen i marken ska fyllas på ordentligt. 
Läs mer